Souhrn událostí uplynulého dne - 22.6.2010

Tři z deseti rajčat koupených v Plzni překročily normy pesticidů

Tři testované vzorky rajčat, které nabízely obchodní řetězce v Plzni, překročily normy na obsah pesticidů pro kojence a malé děti. Jejich koncentrace ale byla výrazně nižší, než povoluje norma jako maximum pro dospělé, což je pozitivní, řekl dnes novinářům Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik a zástupce nového občanského sdružení Centrum pro životní prostředí a zdraví, které chce testy provádět pravidelně. "Dalším pozitivem bylo, že v sedmi z deseti řetězců nepřekročil hodnoty žádný vzorek rajčat a jahod a dále to, že v každém problémovém vzorku byl vždy jen jeden druh pesticidu, a ne několik, jak se často v EU stává," dodal.

Ministr zemědělství jedná dnes se svým jordánským protějškem

Ministr Jakub Šebesta přivítal ministra zemědělství Jordánského hášimovského království Saida Al Masrího. Představitelé obou resortů projevili zájem pokračovat ve vzájemné spolupráci, pro kterou byl položen vhodný základ vloni podepsaným textem Memoranda o porozumění. „Jordánské straně nabízíme spolupráci především ve formě výměny informací a zkušeností v oblasti fytosanitární, veterinární, výzkumu v živočišné výrobě a závlah“, sdělil úvodem jednání ministr zemědělství ČR Jakub Šebesta.

Skupina na vysoké úrovni vydala sedm doporučení pro odvětví mléka a mléčných výrobků v EU

Skupina na vysoké úrovni pro odvětví mléka, založená loni v říjnu v reakci na krizi, která v té době odvětví postihla, dokončila zprávu o výsledcích svého jednání, včetně doporučení pro Komisi k řešení sedmi otázek. Doporučení vyzývají k zavádění konkrétních postupů, na jejichž základě by bylo možné posílit využívání písemných smluv v dodavatelském řetězci v odvětví mléka a zvážit návrhy ke zvýšení kolektivní kupní síly producentů mléka a mléčných výrobků. „Vítám práci skupiny na vysoké úrovni a její zprávu. Podrobně ji nyní prostuduji, aby bylo možné předložit legislativní návrhy před koncem roku.

Češi si oblíbili prodejny národních potravin

Především z nostalgie po domovině či jako vzpomínku na cesty vyhledávají zájemci prodejny, které v Česku nabízejí speciality z národních kuchyní. Zájemci o originální potraviny mohou v Praze vybírat z nabídky produktů řecké, italské, maďarské, ruské, bulharské, turecké, libanonské, čínské nebo britské kuchyně. Prodejci tak přibližují kulturu svých regionů českému prostředí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info