Prasečí chřipka se může znovu vrátit, virus mutuje v čínských prasatech

Odborníci z Hong Kongu varují, že prasečí chřipka nezmizela úplně, ale virus H1N1 mutuje v domácích prasatech v Číně, kde se rozšířil. Podle studie, kterou vědci zveřejnili ve čtvrtek, není navíc možná hrozba rozšíření této nemoci dostatečně sledována.

Na výskyt viru v čínských prasatech a možnou mutaci s lidskými chřipkovými kmeny upozornili vědci v magazínu Science. Podle nich se v oblasti žádná nebezpečná mutace viru neobjevila, ale v lednu tým vědců z Hongkongské univerzity v čele s Maikem Peirisem objevil nový kmen viru.

Ten je zatím pro člověka neškodný a podle Peirise není důvod k panice a k vybíjení prasat nebo k bojkotu jejich masa. Studie jen upozorňuje, že chřipková epidemie může mít nové zdroje a že viry se mohou lehce "zamíchat" do jiného genetického materiálu a zmutovat.

Situace se nemusí týkat jen Hong Kongu. Virus prasečí chřipky může zmutovat s jinými chřipkovými viry a rychle se přenést na člověka. Tělo prasete je totiž velmi podobné tomu lidskému. Odborníci navíc nedokáží určit, kdy a kde virus zmutuje do nebezpečné podoby a znovu ohrozí člověka. Peiris proto nabádá ke sledování situace a včasnému zákroku.

Není vyloučena další pandemie

"Zpráva, kterou přináší naše studie, není katastrofální, ale je třeba zůstat v ostražitosti," uvedl Peiris pro server New York Times.

To potvrdila i epidemioložka Carolyn B. Bridgesová. "To, že jsem překonali pandemii v loňském roce, ještě neznamená, že se letos neobjeví nová," uvedla pro server.

Dodala, že zatímco testy pro člověka probíhají úspěšně v mnoha zemích už dlouhou dobu, v testování prasat jsou velké mezery. Přitom testy jsou důležité, protože prasata mohou chytit i lidskou a ptačí chřipku. "Virus pak může v jejich genech zmutovat a nové kombinace se po rozšíření mezi prasaty přenesou i na člověka a mohou dále mutovat, proto není jednoduché se jim bránit," upozornila Bridgesová.

Pravidelně se prasata testují například ve velkochovech v USA, na malých farmách v Asii nebo Latinské Americe ale prochází zvířata testy jen zřídka.

Prasečí chřipku způsobil zmutovaný chřipkový virus typu A H1N1. Ten zmutoval z virů lidské, prasečí a ptačí chřipky. Loni si vyžádal 19 tisíc životů. Epidemiologové čekali mnohem větší rozsah pandemie a jednotlivé vlády ve velkém nakupovaly vakcíny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info