Souhrn událostí uplynulého dne - 23.6.2010

Proč slábne bzukot včel? Podle studie jde o souběh nepříznivých okolností

Včelaři si v posledních letech stěžují na úbytek včel. S nostalgií vzpomínají na jara, kdy se v sadech a na zahrádkách nedalo přeslechnout tiché bzučení. Něco včelstva ničí. V květnovém vydání magazínu Applied Microbiology and Biotechnology se objevila studie, která dává uspokojivé vysvětlení. Zatímco za posledních pět desetiletí celosvětově přibylo 45 procent včelstev, v posledních letech včely hromadně umírají. Ze zdánlivě nevysvětlitelných příčin, vina se dává včelímu moru, dalším nejrůznějším nemocem a parazitům.

Prasečí chřipka se může znovu vrátit, virus mutuje v čínských prasatech

Odborníci z Hong Kongu varují, že prasečí chřipka nezmizela úplně, ale virus H1N1 mutuje v domácích prasatech v Číně, kde se rozšířil. Podle studie, kterou vědci zveřejnili ve čtvrtek, není navíc možná hrozba rozšíření této nemoci dostatečně sledována. Na výskyt viru v čínských prasatech a možnou mutaci s lidskými chřipkovými kmeny upozornili vědci v magazínu Science. Podle nich se v oblasti žádná nebezpečná mutace viru neobjevila, ale v lednu tým vědců z Hongkongské univerzity v čele s Maikem Peirisem objevil nový kmen viru.

Češi kupují nejméně hovězího ze všech zemí EU, vliv má i krize

GRAF Pokračujícímu poklesu spotřeby hovězího v uplynulém roce napomohla ekonomická krize a trend výroby levných uzenin s nižším obsahem masa pro obchodní řetězce. Spotřeba hovězího a telecího masa je v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie, vyplývá z připravované Zprávy o stavu Českého zemědělství. Každý Čech v loňském roce snědl v průměru 9,5 kilogramu hovězího masa, což bylo nejméně ze všech členských států EU. Meziročně se spotřeba snížila o 0,7 kilogramu. Pomyslnému žebříčku konzumentů vévodí Lucemburčané s více než 32 kilogramy ročně.

GM plodiny: dialog EFSA a členských států

Informace ze schůzky, která se uskutečnila v Berlíně dne 17.6.2010. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) úzce spolupracuje s členskými státy na posuzování rizika z GMO pro životní prostředí. Pokud jde například o pěstování GM plodin, jeden členský stát provede počáteční hodnocení rizika pro životní prostředí, které je následně k dispozici i ostatním členským státům. EFSA zajišťuje dialog s členskými státy a bere do úvahy připomínky, které mají. Dne 17. června 2010 se uskutečnila v Berlíně společná schůzka EFSA s experty z členských států, na které se diskutovalo o riziku GM plodin pro životní prostředí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info