Houbové žně zatím nebudou, mykologové se netrefili

Časté dešťové srážky a rychlé střídání teplejších a chladnějších období, které v posledních dnech ovlivňovaly počasí v Česku, růstu hub příliš nesvědčily. Začátkem června přitom Českámykologická společnost předpovídala zvýšený výskyt hub po celé zemi. V odhadech se ale netrefila do černého, počasí ji zradilo.

Vlivem chladu ztlumily růst zejména hřibovité houby. Hojněji se objevují jen některé druhy jedlých holubinek a muchomůrek. ČTK to řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. "V lesích se v současnosti nejčastěji nacházejí dva druhy jedlých muchomůrek - muchomůrka růžovka a muchomůrka šedivka," uvedl Landa. Vysoké teploty a místní přeháňky v předchozích týdnech přitom slibovali optimistický výhled pro houbaře na celé letní období.

Začala sezona muchomůrky šedivky

Zatímco na růžovky, lidově také zvané masáky, mohli houbaři v lesích narazit již v uplynulých týdnech, sezona muchomůrky šedivky teprve začala. V jejím případě je ale potřeba vyvarovat se záměny s mnohem nebezpečnější muchomůrkou tygrovanou, a méně zkušení houbaři by se jí proto měli raději vyhnout, radí mykolog.

Hřibovitým houbám neprospívají častá ochlazení, a jejich nálezy jsou tak nyní jen výjimečné. Sporadicky lze narazit na hřiby kováře a hřiby žlutomasé. Houbaře snad potěší pouze hojnější výskyt lišek a lošáků, což jsou poměrně kvalitní a dobré houby. Z jedlých holubinek rostou poměrně hojně zejména dva druhy, holubinka mandlová a holubinka namodralá. Na trávnících je možné nalézt také pečárku ovčí neboli žampion ovčí a podle zpráv houbařů se občas objevují v jižních Čechách křemenáči.

Z jedovatých hub upozorňují odborníci na vláknice začervenalé a pestřec obecný, který se nicméně v malém množství používá jako houbové koření. Ve výhledu na příští týden jsou mykologové mírně optimističtí. Meteorology slibovaný nástup teplejšího počasí ale může podle nich znamenat i nedostatek srážek a začátek období sucha, které by růstu hub ani nadále neprospívalo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info