Ekologové: bramborákem za české suroviny!

Do Česka putují přes regály supermarketů i tisíce kilometrů. Tytéž suroviny a často v mnohem vyšší kvalitě přitom nabízejí i místní zemědělci, řekl ČTK mluvčí organizace Duha Jan Kotěra. To byl podle něho také hlavní důvod veřejné akce, při níž ekologové smažili ve městě na metrové pánvi bramboráky z místních surovin.

Podle ekologů je dovoz potravin do Česka mnohdy nesmyslný. Například v roce 2007 se do země dovezlo přes 70 tisíc tun jablek, za hranice naopak směřovalo 51 tisíc tun jablek tuzemských. Používání místních surovin podle ekologů nejen posiluje lokální ekonomiku, ale také podstatně snižují exhalace skleníkových plynů, které produkují kamiony.

Právě u surovin na výrobu bramboráku jsou rozdíly v ekologické zátěži při využití domácích a dovážených surovin nejviditelnější. "Brambory se k nám dovážejí hlavně z Německa a také Polska. Na český česnek v obchodech skoro nenarazíte. Přes 80 procent česneku se k nám dováží z Číny, tedy přes 21 tisíc kilometrů," řekl Kotěra. Na přepravu jedné tuny čínského česneku podle něj připadá přes 300 kilogramů emisí oxidu uhličitého, který sedostane do atmosféry.

Brno má své zemědělce na Zeleném trhu

Ekologové dnes vyráběli bramborák ze surovin od zemědělce hospodařícího zhruba 50 kilometrů od Brna. Úspora emisí skleníkových plynů je podle nich v tomto případě ve srovnání s běžně dostupnými dováženými surovinami, které nabízejí supermarkety, zhruba poloviční. Produkty místních zemědělců lze v Brně nakoupit každý den například naZelném trhu.

Hnutí Duha upozorňuje také na možnost jejich nákupu prostřednictvím takzvaných bioklubů či bedýnkového prodeje. Fungují na principu přímých objednávek surovin od českých zemědělců se zaručeným původem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info