Souhrn událostí uplynulého dne - 24.6.2010

Kaufland prodává výrobky Fair Trade

V obchodních domech Kaufland nyní zákazníci najdou celou řadu výrobků prodávaných pod značkou Fair Trade. Společnost Kaufland se tak zařadila mezi obchodní řetězce a další firmy, kterým není lhostejná situace téměř 1,5 milionu pěstitelů, zemědělských pracovníků, ale také řemeslníků v 58 zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Zákazníci si s každým výrobkem se značkou Fair Trade zakoupí zboží s eticky přijatelným původem, podpoří konkrétní pěstitelé v rozvojových zemích a v neposlední řadě získají velmi kvalitní výrobek, často navíc certifikovaný jako výrobek ekologického zemědělství (BIO).

Houbové žně zatím nebudou, mykologové se netrefili

Časté dešťové srážky a rychlé střídání teplejších a chladnějších období, které v posledních dnech ovlivňovaly počasí v Česku, růstu hub příliš nesvědčily. Začátkem června přitom Česká mykologická společnost předpovídala zvýšený výskyt hub po celé zemi. V odhadech se ale netrefila do černého, počasí ji zradilo. Vlivem chladu ztlumily růst zejména hřibovité houby. Hojněji se objevují jen některé druhy jedlých holubinek a muchomůrek. ČTK to řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Aktivity Evropské komise zaměřené na zdravotní stav včel

Přehled legislativních předpisů a aktivit v rámci EU ke zmapování a zlepšení zdravotního stavu včel. Populace včel hraje v EU důležitou roli jak z hlediska opylování, tak produkce medu a jiných včelích produktů. EU proto stanovuje specifická pravidla na ochranu zdravotního stavu včel. Pokud jde o obchodování, platí v EU stejná pravidla pro včely jako pro “jiná” živá zvířata. Zásilka včel musí splňovat obecné požadavky na zdravotní stav stanovené ve směrnici Rady 92/65/EHS (obchodování v EU, import do EU).

Agrofert Andreje Babiše může převzít masokombináty

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej masokombinátů Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž skupině Agrofert Holding Andreje Babiše. ČTK to potvrdil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. ÚOHS fúzi povolil bez podmínek. Společnosti Krahulík a KMOTR byly před fúzí kontrolovány Českomoravským uzenářským holdingem. Úřad se zabýval možnými dopady spojení na trh výroby a dodávek uzenin, na němž bude společný podíl spojujících se soutěžitelů relativně nízký.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info