Semenec má novou naučnou stezku

Počet naučných stezek v Jihočeském kraji díky Lesům ČR stále roste

V lesích na vrchu Semenec nad soutokem Lužnice s Vltavou nedaleko Týna nad Vltavou, v okrese České Budějovice, v Jihočeském kraji, vznikla nová naučná lesní stezka. Stezku vybudovaly Lesy ČR na základě iniciativy Mikroregionu Vltavotýnsko a ve spolupráci se Stanicí Pomoc přírodě. Stezka vznikla v rámci tzv. Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů.

Naučná stezka má podobu vycházkového okruhu lesem na vrchu Semenci o délce skoro 6 kilometrů. Okruh začíná a končí u vltavotýnské rozhledny a na jeho trase je deset zastavení s informačními tabulemi. Z nich návštěvník získá nejen mnoho detailů o místních pověstech a historických souvislostech, ale také informace o přírodních zajímavostech i hospodaření v lesích. Vše je doplněno fotografiemi i názornými nákresy.

Skřítek Semenáček

Stezka určitě přitáhne pozornost i těch nejmenších návštěvníků. Děti provází na stezce lesní skřítek Semenáček, který pro ně má na každé tabuli připravený úkol související s probíranou tématikou. Na stezce jsou k vidění domácí i cizokrajné dřeviny, zvláštní údolní přírodní společenstvo, přirozeně se obnovující les a mnoho dalších přírodních zajímavostí. Potěší jistě i vyhlídka na skále nad řekou, trochu tajemna do procházky vnesou pradávné pohřební mohyly. Na dvou tabulích veřejnost najde otevírací okénka s obrázky a může hádat, jaká odpověď se pod nimi skrývá.

Témata zastavení:

Úvodní tabule u rozhledny – základní údaje o Semenci

Lom Vinice

Mohyly

Cizokrajné dřeviny

Údolní fenomén

Není bobule jako bobule

Překvapení

Lesní hospodaření

Houby

Kříže a boží muka

V Hradci Králové, 25. června 2010

Zbyněk Boublík

tiskový mluvčí LČR, s. p.

Tel.: 724 813 301

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o téměř 20 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o čtvrtinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info