Růžová vína přináší letní osvěžení, zájem roste

Vinařský fond začal více propagovat růžová vína. Vytvořil pro ně i novou kampaň. Hlavně mladým lidem nabízí drinky z růžových vín.

Růžové víno má velký potenciál. Tohoto názoru je kromě řady vinařů i Vinařský fond. A proto zareagoval. Vytvořil projekt Léto s růžovými víny, web ruzove.cz a pořádá spoustu projektů. Chce přesvědčit zákazníky, že růžová vína jsou ovocná, svěží a nejlépe se pijí v létě.

„Růžová vína letos propagujeme druhým rokem. Chceme ukázat, že naše růžová vína jsou po stránce kvality výborná,“ podotkl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Dnes se podle něj skutečně ukazuje, že zájem o růžová vína u nás stoupá. „Máme pozitivní výstupy. Dnes už takřka není vinaře, který by ve svém sortimentu růžové víno neměl. Lidé si na něj postupně zvykají,“ uvedl Machovec.

Červené víno má podle něj mnohdy pikantnější chuť a vyšší kyselinky. Jak Machovec říká, tato zdánlivá nevýhoda je u růžových vín výhodou. „Jsou krásně ovocná, svěží, většinou s vůní zahradních plodin,“ popsal odborník. Růžová vína nemají na rozdíl od některých odrůd bílého a červeného vína potenciál na zrání. Je nejlepší je vypít do dvou let.

Vinařský fond se do projektu za zhruba pět milionů korun pustil i proto, že takzvané růžáky mohou vhodně vyplňovat prostor, který nastává při různých změnách barevné módnosti vín.

Evropský trend

„Růžové víno navíc bylo obecně na vzestupu. Zachycujeme proto tento evropský trend. A řekli jsme si, že růžová vína mají ještě jeden potenciál, který červená vína nemají. Chtěli bychom ho nabídnout i s variantami například do alkoholických koktejlů,“ prozradil Machovec.

Rosé se jako letní pití dokonce má podávat o něco studenější než bílé víno. „Ukázalo se, že je vhodné i pro mladší generaci. Lze tedy nabídnout i lehký drink, kde bude víno, ovoce a led. Chtěli jsme touto kampaní oslovit také skupinu mladých lidí od dvaceti do třiceti let,“ vysvětlil ředitel Vinařského fondu.

„Nejsem sice milovníkem výhradně růžových vín, ale musím říct, že mi tato vína nejvíce chutnají. To proto, že mám ráda sladší vína a myslím si, že právě růžová k nim patří. Naopak červená se mi zdají těžší, proto je moc ráda nepiji,“ svěřila se například třiadvacetiletá Kateřina Lukešová z Rakvic. Růžové víno se podle ní hodí ke každé příležitosti a v každém ročním období.

Podle vinaře Oldřicha Drápala z Vranovic ještě před deseti či patnácti lety taková propagace vína neexistovala. Vinaři podle něj na podobné věci neměli peníze. Se současným projektem Vinařského fondu problém nemá. „Jsou to nové věci pro spoustu lidí. Je třeba jim umožňovat, aby se s tím mohli seznámit,“ přidal svůj názor.

Dnes se v České republice vyrábí více než dvojnásobek růžových vín oproti období před dvěma lety. Loni například vinaři vyrobili milion šest set tisíc litrů růžového vína. Před čtyřmi lety to bylo čtyři sta tisíc litrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info