Souhrn událostí uplynulých dní – 25. - 27. 6. 2010

Freshbedýnky s novými tuzemskými farmáři

K původním dodavatelům jako je pan Verich z Trávnic, ekofarma Sluníčko z Dolního Bousova, pan Novotný z Velkých Popovic a ekofarma Zelený Dvůr z Horních Počernic přibyly ekofarmy Bílý mrak rodiny Sůsových z Týniště nad Orlicí, Botanicus z Ostré, Terestra a pan Horský z Černošic, pan Holub z Čihalína a Camphill z Litoměřic. Z ovoce a zeleniny od těchto zemědělců si teď můžete sestavit bedýnku přesně dle Vašich přání - v elektonickém obchodě, který naleznete zde: shop.freshbedynky.cz.

PGRLF loni podpořil úvěry zemědělcům za 6,25 mld. Kč

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) loni podpořil úvěry pro zemědělce za celkem 6,25 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy více než předloni. Půjčky byly použity na nákup zemědělské techniky, půdy a financování provozu podniků. Vyplývá to z výroční zprávy PGRLF, kterou v pondělí projedná vláda. Fond zemědělcům dotuje úroky a poskytuje garance k přijatým úvěrům. PGRLF loni schválil 2286 žádostí s celkovou poskytnutou podporou ve výši 537,27 milionu korun. Suma úvěrů, které fond založený v roce 1993 dosud podpořil, dosáhla 124 miliard korun.

Semenec má novou naučnou stezku

V lesích na vrchu Semenec nad soutokem Lužnice s Vltavou nedaleko Týna nad Vltavou, v okrese České Budějovice, v Jihočeském kraji, vznikla nová naučná lesní stezka. Stezku vybudovaly Lesy ČR na základě iniciativy Mikroregionu Vltavotýnsko a ve spolupráci se Stanicí Pomoc přírodě. Stezka vznikla v rámci tzv. Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Naučná stezka má podobu vycházkového okruhu lesem na vrchu Semenci o délce skoro 6 kilometrů. Okruh začíná a končí u vltavotýnské rozhledny a na jeho trase je deset zastavení s informačními tabulemi.

ČR získala z evropských fondů podporu na propagaci mléka a medu

Řídící výbor pro propagaci při Evropské komisi (EK) schválil dva české programy na propagaci mléka a medu. Celkově obdržela Evropská komise (EK) od členských států 55 programů, z toho 36 bylo zamítnuto a 19 schváleno. ČR obhájila dva programy, které budou zahrnovat širokou škálu reklamních aktivit, jako jsou ochutnávky, mediální prezentace na internetu, v tisku a v televizi. Rozhodnutí EK o schválení musí ještě projít legislativní procedurou a zveřejněním v Official Journalu. „Pro přijetí programu byla významná jednání, která vedl Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se zástupci odboru EK, který má na starosti propagaci zemědělských produktů (DG AGRI D4)

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info