Zemědělci: Mandelinky bude víc

Producenti brambor na Havlíčkobrodsku nechystají v souvislosti s aktuálním výskytem mandelinky bramborové žádné krizové scénáře. Přesto zůstávají ve střehu.

„V posledních pěti letech jsme zaznamenali nárůst výskytu mandelinky na plochách osázených sadbovými i konzumními bramborami,“ uvedl předseda Zemědělského družstva v Havlíčkově Borové Jiří Zvolánek a dodal, že největší starosti budou mít zemědělci s mandelinkou zhruba za čtrnáct dnů.

Letní brouci

Do porostů se totiž pustí nejen vylíhnuté larvy, ale i takzvaní letní, tedy čerstvě zrození brouci, kteří také ožírají listy a stonky, někdy i hlízy brambor vyčnívajících z brázd.

„Samičky kladou na spodní stranu listů žlutavě oranžová vajíčka, a to ve skupinách kolem 30 až 35 kusů. Průměrná plodnost samiček je až 500 vajíček,“ upozornil Zvolánek.

„Na výskytu mandelinky se podepsaly poslední mírné zimy. Na sníh byly bohaté, ale k promrznutí půdy, kde dospělí jedinci mandelinky přezimují, nedocházelo,“ vysvětlil tajemník havlíčkobrodského bramborářského svazu Josef Králíček.

Zemědělci se případné invazi mandelinky bramborové brání především chemickými postřiky. Sadbové brambory jsou insekticidy chráněny více, než brambory konzumní.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info