Středočeské Mladoboleslavsko má novou naučnou stezku pro rodiny s dětmi

Návštěvníci poznají krásy Přírodní památky Rečkov

Slavnostní otevření zcela nové prožitkové a naučné stezky nazvané Klokočským lesem za hrou, vodou a ptačím zpěvem se dnes, u příležitosti vyhlášení Národní přírodní památky Rečkov v nových hranicích, uskutečnilo u úpravny vody Rečkov - na hranicích města Bakov nad Jizerou a obce Nová ves na Mladoboleslavsku ve Středočeském kraji. Stezka by měla přiblížit zábavnou formou toto krásné přírodní prostředí široké veřejnosti, zejména pak rodinám s dětmi.

Trasa stezky vede ze sedla od úpravny vody Rečkov lesní cestou podél nivy Rokytky většinou po hranici Národní přírodní památky Rečkov až ke Klokočce, délka trasy je cca 1,7 km. Odtud mohou návštěvníci pokračovat ve své cestě zpět na Rečkov po silnici. Cestou je možné si prohlédnout i panely o cestě vody od pramene až do sklenice na našem stole.

Stezku, určenou především pro dětské návštěvníky, zpestřili její tvůrci dřevěnými sochami nejen obyvatel lesa, ale i tajemných duchů Klokočského lesa. Kromě řezbářů a truhlářů se na tvorbě stezky podílely i děti z mateřské školky v Bakově, které ve spolupráci s ornitologem Miroslavem Dusíkem a za pomoci svých rodičů vyrobily a na jaře v klokočském lese také vyvěsily 20 hnízdních budek pro 8 druhů především dutinových pěvců,“ informovala Eva Kajzarová z Krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci.

Nová stezka vznikla díky úzké spolupráci Lesů ČR, Správy CHKO Kokořínsko, města Bakov nad Jizerou, místní mateřské školy a akciové společnosti Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav.

Od 1. 6. 2010 se území Národní přírodní památky Rečkov zvětšilo na 26,4 ha včetně jejího ochranného pásma. Na základě nových poznatků o výskytu evropsky významných druhů (drobného měkkýše vrkoče bažinného a rostliny popelivky sibiřské) se do území začlenily i přilehlé cenné mokřadní komplexy a luční porosty. Celé území je cenným komplexem olšin, slatinných biotopů v nivě Rokytky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info