Souhrn událostí uplynulého dne - 28.6.2010

Vláda schválila zjednodušení administrativy vinařům

Vláda schválila návrh nařízení, které má zjednodušit vinařům administrativu spojenou s žádáním o dotace, řekl dnes novinářům předseda vlády v demisi Jan Fischer. Novela zároveň ruší vyplácení neefektivních podpor na ochranu vinic proti škodám způsobovaným ptactvem. Peníze na ně určené mají být použity na jiné dotace vinařům. Až dosud musel vinař žádající o dotace jako součást žádosti předkládat údaje o své sklizni, produkci a zásobách za poslední tři roky. Nově mají být po pěstitelích vína vyžadovány pouze údaje za běžný hospodářský rok.

Německé řetězce stáhly z prodeje české králičí maso

Prodejce vlastní Certifikát GGE. Německé obchodní řetězce Real a Edeka stáhly z prodeje králičí maso, které do Německa dodávala společnost Rabbit Trhový Štěpánov. Své rozhodnutí vysvětlily nevyhovujícím prostředím, ve kterém jsou zvířata chována. Důkazy o údajně nevyhovujících velkochovech získaly společnosti od ochránců zvířat. Firma se hájí tím, že vlastní certifikát opravňující k dodávkám na německý trh, nesrovnalosti nenašla ani Krajská veterinární správa.

Úvěry pro zemědělce? S minimálním úrokem při využití dotace

Fio jako jediné v ČR poskytuje úvěry v rámci všech podpůrných programů PGRLF pro zemědělce a zpracovatele. Nabízí financování tohoto sektoru s nízkým úrokem, flexibilním přístupem a bez poplatků za zpracování i vedení úvěru. Díky získaným zkušenostem dobře známe dotační systémy pro zemědělce a v současné době jako jediná finanční instituce umožňujeme získat dotaci PGRLF v rámci všech následujících programů: Zemědělec, Podpora nákupu půdy, Provoz, Zpracovatel - Provoz a Podpora krátkodobého financování.

Od července musí být biovýrobky v EU označovány novým logem

Čeští výrobci bioproduktů budou, stejně jako jejich kolegové z členských zemí Evropské unie, od 1. července muset povinně označovat všechny balené výrobky novým evropským logem. Vedle unijního loga budou moci výrobky nést také národní či soukromé značky jako doposud. Na produktech ekologického zemědělství certifikovaných v České republice se tak i nadále bude objevovat také takzvaná biozebra, jak se říká tuzemskému grafickému znaku pro biopotraviny.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info