V Českém ráji vznikají rezervace motýlů

Ochranáři vytvořili v Chráněné krajinné oblasti Český ráj několik motýlích luk. Motýli z přírody pomalu mizí

Motýlů dramaticky ubývá. Ochranáři ze Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj proto vytvořili několik motýlích luk. Loni také vydali výzvu k lidem žijícím v této oblasti, aby se připojili ke snaze o jejich obnovu.„Založili jsme motýlí louky například v Rakousích, u Sobotky či v Újezdu pod Troskami,” informuje Aleš Hoření, zástupce vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj.

V České republice žije 143 denních motýlů, 70 druhů je ohroženo, z toho 8 kriticky. V minulém století vyhynulo v Česku 18 motýlích druhů.Příčinou je mizení jejich přirozeného prostředí. Původní louky s desítkami druhů kvetoucích rostlin a jen s několika druhy trav se mění v travnaté, intenzivně hnojené a několikrát za rok sečené zelené pouště. Mnoho původních luk zarostlo lesem, na jiných vznikly nákupní centra, parkoviště či sklady. „Jedinou cestou, jak zabránit dalšímu úbytku motýlů je zajistit, aby krajina byla co nejpestřejší, na loukách kvetlo co nejvíce druhů květin, v jejich blízkosti byly křoviny, sem tam nějaký strom,” popisuje Igor Vícha.

Ten zareagoval na výzvu ochranářů ze správy chráněné krajinné oblasti a na svých pozemcích v sousedství zříceniny hradu Frýdštejna se pokouší vytvořit co nejlepší podmínky pro život motýlů. „Sehnali jsme speciální osivo a založili květnaté louky. Sekají se jen jednou ročně, a to až po odkvětu a dozrání semen většiny rostlin. To zajistí, že se květiny lépe rozmnoží a v dalších letech budou louky mnohem pestřejší,” vysvětluje. Široká paleta květin přiláká motýly. „Přes naše pozemky procházejí dvě turistické cesty na Pantheon a na Malou Skálu a na rozhlednu na Kopanině. Zřídili jsme tu dvě informační tabule pro turisty, které vysvětlují problematiku ochrany motýlů,” konstatuje.

Další podobný ochránce přírody je v Bělé.

„Místní hajný Karel Kolář se stará o podobnou motýlí louku,” upřesňuje Hoření. Ekologové doufají, že se k nim v budoucnu připojí co nejvíce lidí.„Stačí, když každý majitel domu přestane sekat alespoň kousek svého anglického trávníku a místo něj vytvoří i nevelký, ale za to pestrý motýlí záhon,” míní Vícha

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info