Návrat k pevným podlahám

Dánsko bylo jednou z prvních zemí, které před 60 lety zavedly do stájí pro prasata celoroštové podlahy. Nyní ale doporučuje Danish Pig Production (národní výzkumná a poradenská organizace v chovu prasat) návrat k pevným podlahám v případě novostaveb, protože ve stájích vybavených celoroštovými podlahami jsou díky podroštovým jímkám na kejdu vyšší emise amoniaku a zápachu. Chovatelský systém s pevnými podlahami ve stáji a pouze relativně malém prostoru pro kálení s roštovými podlahami v kotcích a rychlým odklizem kejdy ze stáje je doporučován nejvíce.

Ale zda emise v tomto chovatelském systému zůstávají opravdu na nízké úrovni záleží významně na stupni znečištění lehacích ploch. Podle mínění dánských vědců je v tomto případě nutné provádět přesnou kontrolu teploty ve stáji. Protože prasata často až trojnásobně překročí svoji potřebu krmiva, vzniká v jejich organismu mnoho energie a tím i velký výdej tepla. Protože se prasata nemohou potit, musejí se válet, aby se zbavila přebytečného tepla. To je důvodem proč jsou lehací plochy v kotcích špinavější v případě, že stoupá teplota. U těžších prasat ve výkrmu dochází k tomuto jevu již při teplotě 20oC.

Dánové nyní prověřují účinnost větrání pomocí CO2 senzorů. Senzory se umísťují do oblasti ležení, do oblasti pohybu prasat a do oblasti kálení. Také vzduch v odvětrávacích výpustích a mimo stáj je možné kontrolovat pomocí CO2 senzorů. Koncentrace oxidu uhličitého byla v prostoru ležení dvojnásobně vysoká v porovnání se zaroštovanými podlahami pouze v prostoru pro kálení.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info