Do části Krokonoš bude zákaz vstupu. Kvůli nájezdům sběračů borůvek

Už za tři týdny začne platit zákaz vstupu do části Krkonošského národního parku. Oproti loňsku přibyly lokality Plešivec a Vídeňská skála.

Omezení pohybu v některých lokalitách letos vstoupí v platnost již podesáté a zákaz vydávat se mimo značené cesty bude platit od 20. července do 15. října. Důvodem omezení je nejen ochrana borůvčí, které hodně trpí pod neopatrnými tahy česacími hřebeny. "Sběrači borůvek, zvláště ti z Polska, za sebou zanechávají obrovský nepořádek – obaly od svačin, PET i jiné lahve a vůbec cokoliv, co s sebou do hor přinesou," říká Radek Drahný, mluvčí Krkonošského národního parku.

Přibyly dvě lokality

Omezení pohybu se týká například okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramenu Labe, okolí Luční hory, Liščí hory a Studniční hory. Nedostupný bude také Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory.

"Pro letošní rok jsme omezení rozšířili ještě o dvě další lokality: Plešivec v západních Krkonoších, kde loni došlo k rozsáhlému požáru, a Vídeňskou skálu," vysvětluje Drahný.

Zakázaná území budou označena cedulemi v češtině, polštině a němčině. Zatímco domácí návštěvníci si na "borůvkové omezení" zvykli, problémy působí hlavně polští a také ukrajinští "profesionální" sběrači, kteří podnikají nájezdy zejména na plochy v blízkosti přechodů cest přes státní hranici. Pokuty za porušení zákazu mohou dosáhnout tisíc korun na místě a až deseti tisíc korun ve právním řízení.

Lidé sbírající borůvky totiž zřejmě mají na svědomí loňský zářijový požár na Harrachovsku, kde v těžce dostupné lokalitě Plešivec hořely 4 000 metrů čtverečných hrabanky, pařezů i stromů. "Příčinou požáru mohl být střep ze skleněné láhve fungující jako lupa nebo odhozený nedopalek," předpokládá Drahný.

Běžní návštěvníci změny nepocítí

"Opatření v žádném případě neomezí běžné návštěvníky, kteří se nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet či projíždět bez omezení," podotýká Drahný. Kromě protipožární prevence a zachování pořádku v přírodě zákaz ochránit samotné borůvčí a hlavně zajistit zvěři dostatek potravy.

"Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Snižuje se tak potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. V důsledku nadměrné návštěvnosti jsou také poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem omezení je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje," vysvětluje Drahný.

Důležitost borůvek jako součást potravy ptáků potvrzuje ornitolog Zdeněk Mrkáček. "Borůvky jsou součástí potravy třeba pro holuba hřivnáče, ale také pro běžnějšího kosa či drozda."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info