Varovný signál možného onemocnění

Mandle vytvářejí u prasat stejně jako u lidí účinnou bariéru vůči choroboplodným zárodkům odpovědným za onemocnění dýchacích cest a trávicího traktu. Proč by se mandle nemohly kontinuálně odebírat poráženým prasatům na jatkách, následně kontrolovat a tak zjišťovat výskyt původců onemocnění? Následně by mohl vzniknout systém včasného varování před možným výskytem ekonomicky významných onemocnění.

V prvním 20 týdnů trvajícím výzkumu na jatkách v kanadském Ontariu byly poráženým prasatům odebírány vzorky mandlí. Celkem bylo analyzováno 395 vzorků tkáně (180 vzorků z normálních jatečných trupů a ostatní vzorky pocházely z uhynulých prasat). V téměř 54 % vzorků vědci prokázali přítomnost baktérie Streptococcus suis. Jedním z dalších izolovaných původců onemocnění byl PRRS virus (ve 22 % vzorků) a PCV2 virus (12 %).

Další informace je možné získat na internetové adrese www.uoguelph.ca/research/omafa/animals/pork

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info