Exkluzivně: SZIF chce vyměnit systém pro výplatu dotací

Další významný státní úřad nebere vážně výzvu vládní koalice nerozjíždět za dosluhujícího Fischerova kabinetu už žádné velké zakázky. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) chce bez vypsání tendru vyměnit informační systém, přes který ročně protéká kolem 40 miliard korun z Evropské unie a českého rozpočtu. Na nový systém tlačí ředitel SZIF Tomáš Révész i přesto, že se záměrem tvrdě narazil ve vedení fondu a údajně také u ministra zemědělství Jakuba Šebesty.

Šéf fondu riskuje, že Brusel zastaví přítok dotací pro zemědělce. SZIF jako platební agentura by totiž mohl přijít o akreditaci nezbytnou k vyplácení evropských peněz. Varuje před tím i auditorská zpráva, kterou má server Euro.cz k dispozici. Přechod na nový informační systém se navíc značně prodraží. Během tří let může SZIF za služby zaplatit až o 1,5 miliardy korun navíc, uvádí zdroj serveru Euro.cz.

Fond předpokládá, že nadále bude pokračovat systém dodávaný společností SAP. Souběžně bude firma Fujitsu Siemens Computers vyvíjet nový systém využívající produktů Microsoft. Do ostrého provozu má být spuštěn v závěru roku 2013. Ředitel Révész chce k výměně dodavatele využít rámcové smlouvy na poskytování produktů Microsoft, kterou uzavřelo ministerstvo vnitra pod vedením Ivana Langra (ODS) se společností Fujitsu.

Tento postup, s nímž nesouhlasí Révészovi náměstci, důrazně nedoporučil rovněž interní audit SZIF. Auditorská zpráva upozorňuje na enormní riziko odebrání akreditace platební agentury, zastavení toku dotací z EU a systémové sankce od unijních orgánů. Audit jednoznačně doporučuje vypsat otevřené výběrové řízení k vysoutěžení výhodnějších a transparentnějších podmínek.

Nestandardně byla před sedmi lety vybraná také firma SAP. S odvoláním na časovou tíseň vypsal tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas zkrácené výběrové řízení, díky kterému dostala téměř půlmiliardovou zakázku společnost SAP. Fond veřejně neuvádí, kolik jí ročně platí za provoz systému. Dle informací serveru Euro.cz to má být kolem 400 až 600 milionů korun v jednotlivých letech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info