Souhrn událostí uplynulého dne - 30.6.2010

Chmelaři si přejí, aby se ochladilo, jinak jim vykvete moc brzy

Ať se co nejdřív ochladí, přejí si čeští pěstitelé chmele. Rostliny totiž ještě potřebují růst, v horkém počasí ale rychle začnou kvést a zarazí. Ideální by bylo, kdyby se teploty dostaly pod 25 stupňů Celsia a setrvaly tam příští dva týdny, řekl dnes ČTK Jiří Kořen z Chmelařského institutu v Žatci. Sklizeň je podle něj ještě brzo hodnotit, ale vysloveně špatná už prý nebude. "My chmelaři máme jednu pranostiku, která říká, že by rostliny měly být na Petra a Pavla vzrostlé až k drátům. A to se naštěstí stalo," řekl Kořen den po zmíněném svátku. Nadějný vývoj by ale mohlo zhatit teplé počasí, v němž už začínají prorážet první květy.

Novým ministrem životního prostředí bude Pavel Drobil

Dnes v noci se ODS, TOP09 a VV dohodly na rozdělení ministerských křesel. Ve vládě, ve které nezasedne žádná žena, připadne post ministra životního prostředí Pavlu Drobilovi z ODS. Pavel Drobil se po vystudování brněnských práv věnoval advokacii se zaměřením na obchodní právo. Do parlamentu v roce 2010 kandidoval jako lídr krajské kandidátky Moravskoslezského kraje, kde doposud zastával post zastupitele a náměstka hejtmana pro ekonomický rozvoj a evropské struktury. 20. června byl zvolen řadovým místopředsedou ODS.

Ivan Fuksa

Novým ministrem zemědělství bude Ivan Fuksa, člen ODS (Příbram). Narodil jsem se 15. 7. 1963 v Příbrami. Vyrůstal jsem v neúplné rodině pouze s maminkou. V Příbrami jsem dokončil základní školu a nastoupil na Střední průmyslovou školu dopravní v Praze. V roce 1986 jsem dokončil studium na Vysoké škole dopravy a spojů.

Čeští pěstitelé jdou proti dovozu zeleninou s razítkem

Rajčata, cibule nebo okurky, které si kupujete v obchodech, pocházejí hlavně z Nizozemska, Španělska či Německa. Tuzemští pěstitelé ovoce a zeleniny to chtějí změnit a více podpořit ryze českou a šetrněji pěstovanou zeleninu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info