Výzkum ječmene jako potenciálního zdroje proteinů v krmivech

Vědci americké výzkumné organizace ARS zkoumají možnost využívání ječného proteinového koncentrátu jako alternativní náhražky za rybí moučku v krmivech pro ryby, drůbež a prasata.

Miliony tun sleďů a jiných malých ryb jsou každým rokem vylovovány z oceánů a využívány pro výrobu krmiv pro ryby, drůbež a prasata. Celkové množství ryb vylovených pro rybí moučku se za posledních 20 let nezměnilo, ale poptávka se prudce zvýšila. Tento tlak je některými lidmi považován za předzvěst ekologických problémů a vyšších nákladů na krmiva. Proto probíhá výzkum alternativních složek krmiv.

Vědci americké výzkumné organizace ARS (Agricultural Research Service) vedení fyziologem ryb Rickem Barrowsem, se pouštějí do tohoto problému z mnoha hledisek, jedním z nich je využívat protein ječmene jako hlavní složku v krmivech. Výzkumníci z výzkumné jednotky Small Grains and Potato Germplasm Unit v Aberdeen ve státě Idaho zkoumají geny ječmene, aby zlepšili výnos proteinu zrna a nutriční složení a vyvíjení způsobů, jak koncentrovat tento protein. Ve výzkumné jednotce pokusné stanice Hagerman Fish Culture Experiment Station university v Idahu, genetik Ken Overturf identifikuje geny u pstruha, které mohou umožnit rybě, aby lépe využívala krmivo bez rybí moučky.

Tento výzkumný tým sleduje několik přístupů, jak zvýšit využívání ječného proteinu v akvakrmivech. Jedním z nich je produkovat vysoce hodnotný koprodukt - betaglukan pro výživářský průmysl pro lidi a přitom produkovat také ječný protein pro ryby. Genetik Gongshe Hu vyselektoval odrůdy, které budou mít výnosově vyšší úroveň betaglukanu a rovněž proteinu.

Další přístup je koncentrovat protein ve standardním polním ječmeni do formy využitelné v akvakulturních krmivech. Keshun Liu, chemik z Aberdeen, hodnotí jak mokré tak suché frakcionační metody koncentrování proteinu. Výzkumníci s kooperativním výzkumem a vývojovým smluvním partnerem Montana Microbial Products (MMP) v Butte ve státě Montana přihlásili patent nové enzymatické metody, která koncentruje ječný protein a produkuje surovinu pro další hodnotnou komoditu – etanol.

Tento proces poskytl složku s vysokým obsahem proteinu, která může nahrazovat jiné, dražší proteinové zdroje.

Výzkumníci prováděli krmné pokusy, aby určili stravitelnost makroživin a aminokyselin v ječném proteinovém koncentrátu. Údaje z těchto pokusů jim umožnily formulovat krmiva pro pstruhy s různými úrovněmi ječného proteinového koncentrátu a úspěšně nahradili proteinový koncentrát jak rybí moučky, tak sóji.

V současnosti neexistuje žádná komercializace ječného proteinového koncentrátu, ale MMP vytváří průzkumová množství pro krmné studie u pstruha, lososa a dalších druhů. MMP si představuje, že koncentrát se bude prodávat za 700 - 1200 $ za tunu. Protože rybí moučka stojí cca 1200 $ za tunu a rybí olej cca 2200 $ dolarů za tunu, projektované ceny ječného proteinového koncentrátu vycházejí ze srovnání příznivě.

Krmivo je součástí komplexní souhry genetiků, výživářů a ekonomů. Výzkumníci věří, že ječný proteinový koncentrát může dokonale nahradit rybí moučku, když budou doplněny další nezbytné živiny. Budou také zkoumat oves jako další alternativu krmiv pro ryby.

Agricultural Research, vol. 58, 2010, č. 2, s. 11

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info