Souhrn událostí uplynulého dne - 1. 7. 2010

Ode dneška musí být biovýrobky v EU označovány novým logem

Čeští výrobci bioproduktů budou, stejně jako jejich kolegové ze zemí Evropské unie, od dnešního dne muset povinně označovat všechny balené výrobky novým evropským logem. Vedle unijního loga budou moci výrobky nést také národní či soukromé značky jako doposud. Na produktech ekologického zemědělství certifikovaných v České republice se tak i nadále bude objevovat také takzvaná biozebra, jak se říká tuzemskému grafickému znaku pro biopotraviny.

Olomoucké tvarůžky získaly přes námitky Němců chráněné značení EU

Olomoucké tvarůžky získaly chráněné zeměpisné označení Evropské unie. ČTK o tom dnes informovalo české zastoupení při EU. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let. Proti se v minulosti ostře stavěli Němci a Rakušané. Některé z chráněných označení EU už má více než dvacítka výrobků z České republiky. Jsou to třeba Pardubický perník, Mariánskolázeňské oplatky nebo Hořické trubičky.

V případě tvarůžků svedli Češi v Bruselu kvůli zařazení některého ze svých výrobků na unijní seznam jeden z největších bojů. O ochranu tohoto zeměpisného označení Česko požádalo krátce po vstupu do EU v roce 2004. Proti se ale postavily Německo s Rakouskem, které argumentovaly svými historickými právy. Praze se s nimi nepodařilo dohodnout, takže o všem musela rozhodnout Evropská komise.

Dobrý trend hospodaření LČR pokračuje

Lesy ČR pokračují v nastaveném dobrém trendu hospodaření: hospodářský výsledek Lesů ČR za leden až květen 2010 je 1 miliarda 467 milionů korun i přes řešení následků povodní ve výši přes půl miliardy korun. Ve srovnání hospodaření podniku se stejným obdobím loňského roku jde o nárůst o 1 miliardu 384 milionů korun.

Dosažené hospodářské výsledky na svém zasedání minulý týden projednala Dozorčí rada Lesů ČR, která ocenila dobré hospodaření podniku a vyjádřila poděkování vedení podniku.

Čeští pěstitelé jdou proti dovozu zeleninou s razítkem

Září, měsíc biopotravin je již za dveřmi, farmáři, výrobci a prodejci biopotravin mají opět možnost propagovat své akce přibližující spotřebitelům systém ekologického zemědělství prostřednictvím tištěných materiálů a webu www.mesicbiopotravin.cz.

Protože se již stalo tradicí, že se v září konají rozličné akce, ať už dny otevřených vrat na farmách, speciální menu v restauracích nebo slevy v obchodech, mají všichni organizátoři možnost bezplatně zviditelnit své akce ať už na tištěných materiálech nebo na výše uvedených webových stránkách.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info