Třešní je málo a není o ně zájem

Letošní úroda třešní je nízká a i těch málo plodů, co se urodilo, přijde nazmar. Lidé třešně trhají jen pro vlastní potřebu a zbytek zůstává na stromech. Ovoce pak bez užitku shnije.

Zatímco v předešlých letech lidé otrhávali třešně ve velkém, letos o ně nejeví téměř žádný zájem. Obsypané stromy nikdo nečeše a třešně zbytečně hnijí. A to i přesto, že si je lidé mohou velice levně natrhat.

Milovníci třešní si mohou od Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje zakoupit celý strom. Ale i přes velmi nízkou cenu o to lidé nestojí. „Dokud fungovaly výkupny, tak si lidi stromy kupovali. Jeden strom se prodává od dvaceti do padesáti korun, sice se našlo pár zájemců, kteří si strom v letošním roce zakoupili, ale oproti dřívějším letem to nestojí za zmínku,“ objasňuje celou situaci vedoucí vyškovského provozního úseku Správy a údržby silnic Alois Luska. Jeho slova se dají pochopit. Od chvíle, kdy se zavřely výkupny a lidé potřebují třešně jen pro osobní potřebu, je pro ně zbytečné kupovat si celý strom. Ačkoliv je za výhodnou cenu.

Nejen, že lidé nemají o koupi třešní zájem, ale i úroda je letos spíše nízká. „Neúrodu způsobily dlouhodobé deště. Ty měly nepříznivý vliv na ovoce obecně,“ snaží se objasnit příčiny neúrody Jaroslav Kolečkář, předseda Územního sdružení českého zahrádkářského svazu Vyškov.

Slova o nízké úrodě potvrzují i vyškovští prodejci. Souhlasí s nimi i majitelka stánku s ovocem Veronika Sázelová, když říká „Letos jsme natrhali jen jednu malou bedýnku třešní, myslím, že to bylo tak pět kilo. A už třešně mít v tomto roce nebudeme. Úroda byla skutečně malá.“

Sice je malá úroda, ale i přesto je zarážející, že lidé třešně neprodávají. Ve Vyškově existují prodejny, které by třešně vykoupily, ale nikdo o tuto službu nejeví zájem. „V dřívějších letech jsme od lidí třešně vykupovali, ale letos nám je skoro nikdo nenosí. Myslím, že to způsobila hlavně malá úroda,“ svěřuje se prodavač Pavel Hazdera.

Nejistá je i sezona palíren. „Prozatím nedokáži odhadnout, jestli bude o pálení třešňové kořalky zájem. V Drnovicích je úroda třešní malá, ale cestou na Luleč jsou aleje obsypané třešněmi. V loňském roce byla velká sezona, jaká bude ta letošní poznáme nejdříve za čtrnáct dní,“ vysvětluje majitel pálenice v Drnovicích Miloš Bastl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info