Exkluzivně: Ležák Staropramen se vaří už i v Srbsku

Minulý týden byla v Srbsku zahájena licenční výroba piva Staropramen. Pod názvem Staropramen Premium začal vařit světlý ležák tamní pivovar Apatin. Dopřát si ho mohou milovníci zlatavého moku v Srbsku, Černé Hoře a Bosně a Hercegovině. „V tomto trhu cítíme velký potenciál, proto jsme se rozhodli pro licenční výrobu piva Staropramen v Srbsku, stejně tak, jako tomu například bylo i v Chorvatsku a Bulharsku,“ řekl serveru Euro.cz Robert Kužela, ředitel exportní logistiky skupiny StarBev, do níž Staropramen patří.

Kužela uvedl, že výroba v Srbsku byla zahájena až po velmi dlouhé a pečlivé přípravě, během níž se musel v tamním pivovaru začít vařit naprosto stejný Staropramen jako v Praze. „Dnešní technologie to umožňují. Kvalita takto vyráběného piva je pečlivě sledována a pivo musí splňovat stejné kvalitativní parametry, ať je vařeno na kterémkoli místě na světě,“ tvrdí Kužela.

Na celý postup výroby dohlíží výrobní ředitel společnosti Pivovary Staropramen a vrchní sládek smíchovského pivovaru Zdeněk Lux. Srbský Staropramen Premium se bude prodávat v třetinkových a půllitrových lahvích a půllitrových plechovkách.

Náklady spojené s výrobou smíchovského ležáku v Srbsku nese tamní Apatinský pivovar, Pivovary Staropramen proto nesdělily, jaká byla výše této investice. „Značka Staropramen patří mezi prémiové výrobky, proto je tato strategická investice pivovaru Apatin rovněž znamením důvěry v budoucnost této značky a její potenciál na tamním trhu,“ dodal šéf exportní logistiky.

V minulosti Staropramen zahájili výrobu piva také v Rusku a na Ukrajině. Důvodem licenční výroby piv je úspora logistických nákladů, díky níž si mohou spotřebitelé koupit svůj oblíbený nápoj za nižší cenu. Pivo dovezené z Čech by totiž bylo mnohem dražší. Licenční výroba ušetří desetitisíce najetých kilometrů ročně, takže má pozitivní dopad i na životní prostředí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info