Medu je málo, včely nestíhaly

Včelaři už vytočili první letošní med, a i když je jeho kvalita dobrá, v průměru ho letos včely vyrobily méně než v jiných letech. Prý za to může studené a deštivé počasí v době květu ovocných stromů.

„Letos se včelstva hodně rojila. To bylo způsobeno špatným počasím a tím, že včely nemohly ven z úlů. Po vyrojení totiž včely med už nenosí,“ vysvětloval netolický včelař a prodejce medu František Holík s tím, že málo je zejména květového medu. V souvislosti s tím vysvětloval, proč včelaři více nespolupracují se zemědělci.

Ti totiž žehrají na nedostatek včel a v některých případech si kupují čmeláky, kteří jsou ještě lepšími opylovači než včely. Jsou ale drazí. „Včel pořád ubývá, stejně jako ubývá včelařů. A pokud je ještě v době květu špatné počasí, z mnoha květů žádné ovoce nevzejde,“ tvrdil předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Pavel Fríd.

Holík to vysvětloval tím, že včelařům se do sadů a k velkým lánům řepky nechce kvůli postřikům, které mohou včelstva dokonce otrávit. „Stalo se nám to například v Rabíně. Postřiků je zkrátka mnoho. Nikdo nechce mít med s podílem chemikálií a nikdo nechce, aby mu včely umíraly,“ konstatoval Holík.

V minulosti navíc podle něj zemědělci vycházeli včelařům více vstříc, protože si uvědomovali, že bez opylovačů mnoho nesvedou. „Tahle doba už se ale podle mého názoru nevrátí. Dříve nám zemědělci platili za včelstva u svých polí a dávali nám i příspěvek na dopravu úlů ke stanovištím. Dnes musí mít i maringotka nebo kára se včelínem technický průkaz, což v terénu přesuny ztěžuje. A žádné příspěvky nedostáváme,“ objasnil Holík a dodal, že na Netolicku začalo s chovem včel v poslední době několik mladých lidí, včelařům tedy vymření nehrozí. „Zhruba pět set včelstev je v oblasti už dvacet let. Jsou sice výkyvy, ale ne trvalé snižování,“ doplnil včelař.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info