Maková pole v Česku se zmenšila, pěstitele drtilo i počasí

Česká republika si i v letošním roce udrží primát největšího světového producenta potravinářského máku. A to i přesto, že zemědělci oseli touto plodinou menší plochy než loni a na jaře na řadě polí řádila velká voda nebo bylo nepříznivé počasí.

Podle Petra Šimka, jednatele sdružení Český mák zastřešujícího téměř osm desítek tuzemských pěstitelů máku, zemědělci letos oseli přibližně 51 tisíc hektarů, což je o dva a půl tisíce hektarů méně než loni. Ale ani všechna tato pole úrodu makovic nedají.

V moravských krajích - především na Olomoucku, jižní Moravě a na Zlínsku - se negativně projevily jarní záplavy a nepříznivé počasí. "Výnosnost na mnoha polích díky těmto nepříznivým událostem bude mizerná," varuje Petr Šimek a dodává, že celková osetá plocha, z níž zemědělci získají obvyklou sklizeň máku, tak bude ještě významně nižší, než je oněch 51 tisíc hektarů.

Nižší osevní plochy se mohou podepsat i na ceně máku. Jeho cena loni činila 22 800 korun za tunu a zemědělci ho od loňského srpna do letošního května prodali téměř 25 tisíc tun za celkem 570 milionů korun. Podle kvalifikovaných odhadů by tak cena tuny máku mohla letos zastavit svůj meziroční pokles a vzrůst až k 25 tisícům korun za tunu.

I přes nižší oseté plochy bude Česká republika i nadále kralovat světovým statistikám v produkci potravinářského máku. "Produkujeme více než třetinu světové produkce," říká Šimek, podle kterého je pěstování této plodiny v Česku technologicky zvládnuté a po cukrové řepě též ekonomicky nejvýnosnější.

Na českých makovicích však vydělávají i jinde. Největší část vyvezeného máku míří do Rakouska, odkud ho však obratem prodají dále. "Rakušané nesnědí ani čtvrtinu toho, co od nás koupí. Prostě s ním obchodují dále a vydělávají na tom," říká Šimek. Mezi další velké odběratele tuzemských makových producentů pak patří ještě Polsko a Rusko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info