Souhrn událostí uplynulého dne - 12. 7. 2010

Maková pole v Česku se zmenšila, pěstitele drtilo i počasí

Česká republika si i v letošním roce udrží primát největšího světového producenta potravinářského máku. A to i přesto, že zemědělci oseli touto plodinou menší plochy než loni a na jaře na řadě polí řádila velká voda nebo bylo nepříznivé počasí. Podle Petra Šimka, jednatele sdružení Český mák zastřešujícího téměř osm desítek tuzemských pěstitelů máku, zemědělci letos oseli přibližně 51 tisíc hektarů, což je o dva a půl tisíce hektarů méně než loni. Ale ani všechna tato pole úrodu makovic nedají. V moravských krajích - především na Olomoucku, jižní Moravě a na Zlínsku - se negativně projevily jarní záplavy a nepříznivé počasí.

Penta spolkla polského výrobce mražených potravin Iglokrak

Investiční skupina Penta koupila 100procentní podíl v polském výrobci a distributorovi mražených potravin a zmrzliny Iglokrak Group. Penta o tom informovala v tiskové zprávě, cenu ale nezveřejnila. Pentě se v Polsku líbí, je to už její osmá investice v zemi. Transakci schválil po polském antimonopolním úřadu i jeho polský protějšek. Smlouvu o koupi společnosti Iglokrak Penta uzavřela letos v únoru. "Naším cílem je konsolidovat a restrukturalizovat celý segment mražených výrobků a jejich distribuci," uvedl investiční ředitel Penty Rafal Sosna.

Výdejní automat na mléko od českého výrobce pro české zemědělce

Společnost Frigera patří mezi tradiční české výrobce chladících zařízení. Cílem našich výrobků je maximálně uspokojovat potřeby zákazníků. Chladící zařízení společnosti Frigera jsou určeny pro oblasti zdravotnictví, zemědělství, strojírenského a potravinářského průmyslu. V návaznosti na současnou situaci v oblasti výkupu mléka, jsme vyvinuli výdejní automat na mléko, který může být, zvláště pro menší zemědělce, zajímavou možností řešení této situace. Zařízení má formu průmyslového chlazení s kvalitní izolací a svým provozovatelům nabízí mnoho zajímavých funkcí.

Koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a VV

Zveřejňujeme část koaliční smlouvy, která se týká venkova, zemědělství a lesnictví. Koalice zredukuje byrokratický aparát v resortu tak, aby se snížily rozpočtové výdaje a aby občané, podnikatelé a zemědělci méně trpěli průtahy v jednání s administrativou. Koalice dořeší evidenci pozemků a připraví narovnání práv vlastníků a nájemců. Nedílnou součástí tohoto kroku je i dokončení zemědělských restitucí. Za nezbytnou podmínku rozvoje venkova považuje zpřístupnění zemědělských pozemků oprávněným vlastníkům a privatizaci zbylé půdy v majetku státu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info