Farmáři v Bruselu bojovali holínkami proti smlouvám s mlékárnami

Farmáři v Bruselu opět dávali najevo nespokojenost. Demonstrovali totiž během zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Chtějí tak zastavit reformu trhu s mlékem, kterou evropská sedmadvacítka připravuje. Ta se týká smluv mezi samotnými zemědělci a velkými producenty mléka, které mají být povinné. Farmáři však mají strach, že budou nuceni přistoupit na nižší výkupní ceny a nikdo se jich nezastane.

Farmáři: Evropa by měla určovat ceny mléka v celé EU

Unijní ceny mléka v současnosti do značné míry ovlivňuje systém kvót, kdy každá země může vyrobit jen jeho určité množství, jinak ji čekají citelné pokuty. Ten ale v roce 2015 zcela skončí a ještě o dva roky dříve unie zruší například dotace na vývoz mléka či mléčných výrobků.

Romuald Schaber z mlékárenské asociace EMB

"Je to prostě tak, že slabá pozice producentů na trhu způsobí, že budou nuceni uzavírat nevýhodné kontrakty, které dopadnou i na farmáře. V budoucnosti se přitom nic nezmění do té doby, než budou mít producenti v ruce nástroje, které jejich pozici na trhu posílí."

Budova Rady Evropské unie v Bruselu dnes schytala sprchu gumových holínek. Farmáři se obávají, že by se mohla opakovat situace z loňského roku, kdy kvůli citelnému poklesu výkupních cen řada zemědělců bojovala o přežití. Evropská unie jim nakonec pomohla zhruba 280 miliony eur (tedy 7,3 miliard korun), ale ani to podle EMB nezabránilo, aby se zemědělstvím skončilo za poslední rok několik desítek tisíc farmářů v Evropě. EU by podle asociace měla vytvořit unijní agenturu, která by monitorovala a určovala ceny mléka v celé evropské sedmadvacítce.

Nyní jsou ale ceny mléka vysoko, zemědělci se nemají čeho bát

Podle politiků už ale problémy farmářů tak naléhavé nejsou. V poslední době totiž výkupní ceny mléka rostly. "Nemyslím si, že by se zrovna dnes tady dohodlo, aby mohli být do budoucnosti klidní, ale v současné době se cena mléka tak nějak oživila a stabilizovala," řekl novinářům náměstek českého ministra zemědělství Stanislav Kozák. Ani tak své obavy neschovával.

Náměstek českého ministra zemědělství Stanislav Kozák

"Já mám trochu strach z českého sektoru, kde my jsme schopni vymýšlet různé kličky jak ty smlouvy obcházet. Mám trochu strach, jestli to našim zemědělcům bude naprosto vyhovovat."

zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info