Kvalita vajec z konvenční a bio produkce

Podle studie provedené v USA se kvalita vajec z různých systémů produkce podstatně neliší.

Výzkumná služba ministerstva zemědělství v USA (USDA–ARS) provedla studii, v rámci které se zkoumala různá kritéria kvality vajec. Jedním z řady nálezů bylo, že mezi ekologicky produkovanými vejci a vejci z běžné produkce neexistuje podstatný rozdíl v kvalitě.

V obchodní síti byla zakoupena bílá a hnědá skořápková vejce s různými produkčními a nutričními rozdíly (tradiční chov, neklecový chov, volný chov, pasterovaná, se zvýšenou nutriční hodnotou, “fertile eggs”). Cílem studie bylo zjistit, zda existují rozdíly ve fyzikální kvalitě a složení těchto různých vajec.

Tým ARS zjistil, že největší rozdíl byl mezi hnědými a bílými vejci. Ačkoliv hnědá vejce více vážila, bílá vejce měla vyšší obsah celkové sušiny a (crude) tuku. Podle studie však nebyl žádný významný rozdíl v kvalitě bílých a hnědých vajec.

Výsledky výzkumu byly publikovánmy v tiskové zprávě ARS a v časopise Poultry Science.

Zdroj: IFT

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info