Produkce mléka by měla stoupnout o 2 %

V letošním roce by podle nejnovější prognózy FAO měla stoupnout produkce mléka o 2 %, na světových trzích by mělo být zobchodováno o 6 % mléčné produkce více.

Světová produkce mléka by měla v letošním roce podle odhadů FAO oproti roku předchozímu stoupnout o 2 %. Současně by se mělo dojít k výraznému oživení světového obchodu s mléčnými produkty a to zejména ve druhé polovině roku.

Ve svých nejnovějších prognózách vychází FAO z předpokladu, že celkem bude v letošním roce v globálním měřítku vyprodukováno cca 712 mil. tun mléka. Růst produkce mléka se očekává především v asijských státech. Zde FAO odhaduje 4% nárůst na celkových 262 mil. tun. Produkce mléka v nejvýznamnějších regionech z hlediska exportu mléka a mléčných výrobků jakými jsou Nový Zéland, Evropa, Argentina a Austrálie by naopak měla stagnovat.

Světová spotřeba by měla podle FAO po loňském propadu v letošním roce stoupnout o 0,6 %. Poptávka ze zemí jižní Asie a zemí exportujících ropu by měla dále narůstat.

Celkový objem světového obchodu by se měl podle očekávání odborníků z FAO zvýšit o 2 %. V první řadě ze zemí EU, z Nového Zélandu a z USA by mělo být v letošním roce opět exportováno více mléka. Objem exportu z Nového Zélandu a z EU by měl vzrůst o 4 %. Export z USA by podle prognózy FAO měl v roce 2010 dokonce vzrůst o 13 % po loňském propadu v rozsahu 40 %. Export ze zemí Jižní Ameriky by měl v letošním roce poklesnout o 8 %, lokální poptávka neposkytuje žádný prostor pro export mléka a mléčných výrobků, domnívají se experti z FAO.

V celosvětovém měřítku by proto mělo být v letošním roce na světových trzích zobchodováno o 6 % (42,7 mil. t) mléčné produkce více.

Milchmenge steigt um 2 %

Top Agrar, 2010, č. 7, s. R 3

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info