Končíme s regulací GMO. Brusel se nečekaně vzdává jedné z pravomocí

Zejména Česku a Španělsku se otevírá možnost zvýšit produkci geneticky modifikovaných potravin. O jejich pěstování by totiž podle Evropské komise měly členské státy rozhodovat samy.

Jednotlivé členské země Evropské unie by si měly samy určovat, zda na svém území povolí pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO). Navrhla to dnes Evropská komise i přes kritiku od průmyslu i z některých unijních zemí.

"Tato dnes přijatá konkrétní opatření umožní členským státům svobodu rozhodnout o pěstování GMO," podotkl eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele John Dalli. Podle něho zkušenosti ukazují, že státy bloku v této věci potřebují víc flexibility. O návrzích nyní budou rozhodovat společně Evropský parlament a Rada EU zastupující členské země.

Ze strany Evropské komise je postup v případě GMO poměrně nezvyklý, neboť výkonný orgán unie málokdy vrací nabyté pravomoci zpět členským státům. Cílem je odblokovat současnou situaci v systému schvalování těchto plodin, který za 12 let umožnil schválit k pěstování v EU pouze dva druhy GMO.

Případné schválení dnešního návrhu EK by podle agentury Reuters mohlo vést k nárůstu produkce geneticky modifikovaných plodin v zemích, které je už pěstují, jako jsou Španělsko či Česká republika. Naopak země jako Itálie či Rakousko, které k nim zaujímají dlouhodobě skeptický přístup, by je mohly zcela zakázat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info