Odrůdy vína vhodné pro ekologické zemědělství

Účastníci Bioakademie 2010 měli unikátní možnost osobně se v prostorách kavárny Pod Palmou v zámeckém areálu parku Lednice, umístěné v „Katakombách“ pod zámeckým skleníkem, setkat s producenty biovín a biofarmáři z Moravy, Čech a Rakouska a ochutnat jejich nejlepší vína a sýry a nahlédnout i do zákulisí ekologického zemědělství.

V rámci ochutnávky biopotravin se představila společnost Amalthea z Hané se svými sýry Hvozdecký drsňák, Hvozdecký mlsoun a s Hvozdeckým kozím sýrem. Ovčí Farma Monika Menčíková nabídla během ochutnávky svou brynzu, polotvrdý ovčí sýr s pepřem a polotvrdý ovčí sýr s provensálským kořením, polotvrdý bílý sýr a měkký sýr se směsí tzatziky. Martin Šourek z farmy Filoun z obce Plavy, ležící mezi Železným Brodem a Harrachovem, se prezentoval Filounským měkkým a tvrdým sýrem. Kozí farma Pěnčín, z libereckého kraje z blízkosti zámku Sychrov, přispěla k úspěchu ochutnávky svým čerstvým ovčím a kozím sýrem a uzeným kozím sýrem.

Součástí doprovodné akce Bioakademie 2010 byla i prezentace biovín z České republiky, Rakouska a Itálie. Výrobci biovín používají kromě tradičních odrůd i rezistentní odrůdy vyšlechtěné v posledních deseti letech jak u nás (Laurot 2004, Malverina 2001), tak například v Německu (Hibernal 2004). Při vhodném agrotechnickém opatření tyto odrůdy nepotřebují chemickou ochranu a lze je použít do ekologických systémů.

Vína z těchto odrůd poskytly k ochutnávce akciové společnosti Vinselekt Michlovský z Rakvic (Laurot, Malverina, Hibernal a biomošty), lednická Ekofarma Vinný sklep Eben (Laurot, Marvelina, Hibernal) a František a Hana Mádlovi, vinařství Malý vinař z Velkých Bílovic, kteří prezentovali jak víno Hibernal, tak i starší odrůdu Zweigeltrebe.

Mezi tradičními odrůdami bylo možné posuzovat kvalitu vín Templářských sklepů Čejkovice (Rulandské šedé, Rulandské bílé, Tramín, Sauvignon, André rosé, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Rulandské modré), Vinných sklepů Kutná Hora (Rulandské bílé, Ryzlink rýnský) a vín z Vinařství Josef Abrle (Pálava, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, Cabernet Moravia rosé, Cabernet Moravia a André). Tomto případě má velký vliv orientace stanoviště a podloží příkrých svahů vinic v katastru obce Pavlov nedaleko Lednice.

Přehlídku završily vzorky rakouských biovín od společnosti Porta Solis (Grüner Veltliner, Weissburgunder) a italská biovína Montepulciano d ´Abruzzo a Trebbiano d´Abruzo dodávané Vinnými sklepy Roztoky z Roztok u Prahy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info