Souhrn událostí uplynulého dne - 14. 7. 2010

Nový ministr zemědělství ČR Ivan Fuksa dnes převzal řízení resortu

Dnes dopoledne premiér Petr Nečas uvedl do funkce nového ministra zemědělství. Ivan Fuksa se poté osobně představil všem zaměstnancům úřadu ve velké aule ministerstva. Zde také poděkoval odstupujícímu ministrovi Jakubu Šebestovi. Ivan Fuksa pokládá za hlavní priority svého působení vyjednávání s Evropskou Unií o spravedlivých podmínkách pro české zemědělce, úspory a efektivní fungování resortu, odstranění byrokracie a korupce.

Inspekce zakazála potravinový doplňek CYL

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala distribuci potravinového doplňku CYL, který v České republice distribuuje společnost CANNABIS Pharma-derm, která se zabývá výrobou a prodejem konopné kosmetiky. ČTK to sdělila mluvčí SZPI Martina Šmídtová. „Prodej výrobku jsme zakázali na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které konstatovalo že uvedený produkt nelze považovat za zdraví bezpečný,“ uvedla mluvčí.

Na Plodinové burze výrazně rostly ceny, hlavně u žita a kukuřice

Plodinová burza zaznamenala na svém prvním zasedání v novém hospodářském roce výrazný nárůst cen. Nejvíce podražilo žito a kukuřice. Důvodem je vyprodání zásob z loňských sklizní a nepříznivé podmínky při dozrávání letošní úrody. ČTK to dnes řekl generální sekretář burzy Karel Zezula. "V případě kukuřice se zdražení týká loňské sklizně, která je téměř vyprodaná. U řepky jde naopak již o ceny z letošní sklizně," řekl Zezula. Ceny komodit se podle něj začínají přibližovat cenám z roku 2008.

Končíme s regulací GMO. Brusel se nečekaně vzdává jedné z pravomocí

Zejména Česku a Španělsku se otevírá možnost zvýšit produkci geneticky modifikovaných potravin. O jejich pěstování by totiž podle Evropské komise měly členské státy rozhodovat samy. Jednotlivé členské země Evropské unie by si měly samy určovat, zda na svém území povolí pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO). Navrhla to dnes Evropská komise i přes kritiku od průmyslu i z některých unijních zemí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info