Německo-francouzský příspěvek k reformě trhu s mlékem

Německo a Francie se hodlají společně podílet na reformě trhu s mlékem. Ilse Aigner a Bruno Le Maire navrhují nový regulační mechanismus, který by měl napomoci stabilizovat trh s mlékem.

V dopise, který má k dispozici zpravodajská agentura dpa v Bruselu, navrhuje německá ministryně zemědělství Ilse Aigner (CSU) se svým francouzským kolegou Brunem Le Mairem nový regulační mechanismus, s jehož pomocí by mohlo dojít k ukončení krize na trhu s mlékem.

Pro lepší fungování trhu je nutné změnit pravidla, uvádí se v dopise, adresovaném evropskému komisaři pro hospodářskou soutěž Joaquínu Almuniovi a komisaři pro zemědělství a rozvoj venkova Dacianovi Cioloşovi. Například by měly výrobní svazy vyvíjet aktivitu i za hranicemi vlastního státu.

Ministři zemědělství EU v pondělí 12.7. jednali o reformě trhu s mlékem. Hovořili také o uzavírání lepších smluv mezi prvovýrobci a mlékárnami. V červnu prezentovaná zpráva Evropské komise obsahuje návrh expertní skupiny (High Level Group Milch) aby výrobní svazy dodavatelské smlouvy mezi chovateli dojnic a mlékárnami dojednávaly přímo. Smlouvy by měly obsahovat konkrétní cenu a obchodované množství mléka. Evropský komisař Cioloş již oznámil, že některá doporučení budou ještě v letošním roce zakotvena v zákoně. Ministři diskutovali také o obchodování mléka na komoditní termínové burze. V budoucnu by měly být obchody s mlékem uzavírány obdobně jako je tomu již u jiných produktů. Ministři však na svém jednání nedospěli k žádnému konkrétnímu rozhodnutí. Na podzim by chtěli s reformou trhu s mlékem začít.

Německý svaz sedláků (DBV) tuto zprávu podrobil kritice. Doporučení považuje za neurčitá a nekoncipovaná na následné oživení trhu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info