RIZIKO LESNÍCH POŽÁRŮ STOUPÁ

V horkých letních dnech s minimem srážek se výrazně zvyšuje riziko poškození nebo zničení lesních porostů kvůli neopatrným či neukázněným návštěvníkům. Odhozený nedopalek může během pár minut zničit mnohaletou práci několika generací lesníků.

Mnohé z lesních požárů jsou způsobeny nedbalostí a porušením předpisů z oblasti požární ochrany. Obecně známá věc je, že v lese je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň. To lze nejméně 50 metrů od kraje lesa. V lese se však nesmí ani kouřit! Právě odhozený nedopalek je nejčastější příčinou vzniku lesního požáru. Následkem mohou být mnohamilionové škody na lese i tragické následky pro lesní zvěř či návštěvníky lesa. Také z tohoto důvodu se v lese nesmí ani tábořit mimo místa vyhrazená.

Preventivní opatření u Lesů České republiky, s. p., vycházejí z dlouhodobého sledování a vyhodnocování lesních požárů. Od vzniku podniku v roce 1992 jsou na všech lesních správách a polesích evidovány kompletní údaje o požárech a poškozeném lese. Z těchto statistik vychází, že na vznik požárů mají největší vliv klimatické podmínky, stav přízemní vegetace (největší riziko je při suchém, teplém počasí s absencí dešťových srážek v době, kdy se v porostech nachází suchá vegetace trav) a atraktivnost lokality z hlediska návštěvnosti.

„Lesní personál v kritických dnech slouží tzv. pozemní požární hlídky, které sledují široké okolí. Plošný monitoring je ale zejména dělán letecky. Základním preventivním opatřením je však informování a vzdělávání veřejnosti. Všechna tato opatření stojí ročně statisíce korun, ve svém důsledku však ušetří miliony korun na možných škodách,“ vysvětluje generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Vývoj počasí posledních dnů, zejména vysoké denní i noční teploty s absencí dešťových srážek na převážné částí území ČR v kombinaci s právě probíhajícími školními prázdninami a dovolenými však varuje a velí k nejvyšší obezřetnosti jak ze strany lesního personálu, tak zejména návštěvníků lesa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info