Sklizeň obilovin bude o deset procent nižší než loni

Podle odhadu odborníků, sklidí letos zemědělci méně obilí, než v loňském roce.

Agrární komora odhaduje, že letošní sklizeň základních obilovin bude o deset procent nižší než loňská, která činila 6,927 milionu tun a patřila k rekordním. Odhad předpokládá nižší úrodu než červnová prognóza Českého statistického úřadu.

Ceny porostou v celé Evropě

V důsledku jarních záplav bude slabší úroda v celé střední Evropě, což povede k růstu cen. „Cena obilovin jde nahoru a půjde nahoru,“ řekl na dnešní tiskové konferenci viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Méně bude i řepky

Agrárníci předpokládají meziročně o necelá dvě procenta nižší sklizeň řepky, přestože plocha osetá touto plodinou letos vzrostla na rekordních 369.000 hektarů. Produkce olejniny by letos měla čtvrtým rokem po sobě přesáhnout 1,1 milionu tun.

Kombajny už zamířily na pole

Jako první vyjely na pole kombajny na Břeclavsku a Znojemsku, řekl Šnejdrla. Aktuální horké počasí není podle něj pro dozrávání obilí dobré.Loňská sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno 7,832 milionu tun byla o 6,4 procenta nižší než v roce 2008, ale z dlouhodobého hlediska byla nadprůměrná. Výsledek skutečné sklizně se může od červnových odhadů poměrně výrazně lišit. První loňský odhad ČSÚ předpovídal o 12 procent nižší sklizeň, ve skutečnosti byl pokles zhruba poloviční proti odhadu.

Obilí se letos pěstuje na menší ploše

Celková výměra obilných polí letos klesla o 4,5 procenta na 1,46 milionu hektarů. Luskovinami bylo oseto 31.000 hektarů, o 2000 více než loni. Stejný nárůst ploch nastal u okopanin, které zaujímají 84.000 ha. Meziročně mírně vzrostla také plocha olejnin na 490.000 hektarů a technických plodin na 500.000 ha. Pícniny zaujímají letos 406.000 hektarů orné půdy, o 10.000 více než v roce minulém.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info