Horšovský Týn má díky Lesům ČR novou Naučnou stezku Královská rokle

Krásy a půvab západočeského města Horšovký Týn na Domažlicku a jeho pamětihodnosti budou nyní moci ještě lépe poznat lidé, kteří do tohoto skvostu Západních Čech zavítají. Lesy ČR totiž v místním zámeckém parku otevírají zcela novou Naučnou stezku Královská rokle, která návštěvníkům města jejich zážitky ještě znásobí. Vede kolem historicky významného a celkově skvostného Státního hradu a zámku Horšovský Týn. Ten je cenný tím, že po renesanční přestavbě v 16. století nebyl již později přestavován, až na drobné úpravy na zadním nádvoří při poslední rekonstrukci na konci 19. století. V roce 1996 byl celý areál pro svoji historickou hodnotu prohlášen Národní kulturní památkou.

Nová Naučná stezka Lesů ČR Královská rokle nabízí turistům na necelých třech kilometrech příjemný procházkový okruh, který začíná i končí u letohrádku v zámeckém parku a vede přes známou Královskou rokli. Díky nové stezce se povedlo vytvořit pěší okruh propojující město Horšovský Týn s místními lesy a obnovit tak historickou kulturu krajiny.

Na celkem pěti zastaveních s informačními tabulemi a fotografiemi stezka veřejnost informuje nejen o historii hradu a zámku, ale také o historií zajímavých staveb Zámeckého parku (letohrádek, gloriet a loretánská kaple). Návštěvníci stezky se seznámí i s popisem vzniku a úprav samotného Zámeckého parku nebo se způsoby současného lesního hospodaření.

Největší proměnou prošel zhruba 400 metrů dlouhý úsek v Královské rokli. „Nechali jsme zajistit povrchovou stabilizaci stezky a jejího podkladu včetně zajištění povrchového odtoku vody z prostoru stezky a tělesa rokle k vodoteči Křakovského potoka. Stezka se v této části rozšířila a upravilo se prameniště studánky. V prostoru stávající křižovatky lesních cest jsme postavili altán pro odpočinek návštěvníků lesa a turistů,“ vysvětluje ředitel Krajského ředitelství Lesů ĆR pro Plzeňský kraj Ivan Klik.

Jedna z informačních tabulí je umístěna přímo v novém altánu. Popisuje historii tohoto zajímavého místa včetně detailů návštěvy anglického krále Edvarda VII. v Horšovském Týně v letech 1904 až 1907, kdy se zúčastnil honu na panství Trauttmansdorffů.

Výstavbu nové Naučné stezky Královské rokle financovaly nákladem téměř 1 milion 200 tisíc korun Lesy ČR v rámci svého Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů.

Slavnostní otevření naučné stezky Královská rokle se uskuteční již zítra, tedy v pátek 16. Července od 11 hodin v sídle Lesní správy Lesů ČR Horšovský Týn na adrese Gorkého 79.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info