Souhrn událostí uplynulého dne - 15. 7. 2010

Kmínových polí je letos na Vysočině dvojnásobek díky oživení cen

Rozloha kmínových polí na Vysočině se v tomto roce skoro zdvojnásobila na 901 hektarů, přispělo k tomu loňské oživení výkupních cen. Pěstování tohoto koření se podle Českého statistického úřadu podstatně zvýšilo i v celé zemi. Na Vysočině, která tradičně produkuje nejvíc kmínu v Česku, se nachází 23 procent polí. V těchto dnech začíná sklizeň kmínu na Třebíčsku. Většina úrody by měla být pod střechou do konce měsíce.

Novou mluvčí ministerstva zemědělství je Tereza Dvořáčková

Novou mluvčí ministerstva zemědělství je ode dneška Tereza Magdalena Dvořáčková. Ve funkci nahradí Ditu Vrbovou, která byla mluvčí úřadu od května. ČTK to sdělil ředitel odboru komunikace MZe Hugo Roldán. Dvořáčková již pracovala jako mluvčí ministerstva během předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009. Po jeho skončení nadále působila v jiné pozici na ministerstvu.

SZPI zakázala polskou zmrzlinu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej mraženého krému s kokosem v kakaové polevě Imperium kokos (balení 125 ml, datum minimální trvanlivosti 8.6.2011), protože v něm laboratoře potvrdily přítomnost arašídů, jejichž obsah však nebyl deklarován ve složení potraviny. Arašídy stejně jako všechny suché skořápkové plody (mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu ořechy, para ořechy a pistácie atd.) patří mezi alergenní složky a jako takové musí být vyznačeny ve složení potraviny. Údaje o složení jsou životně důležité pro osoby trpící alergiemi na některé složky, neboť pouze podle složení poznají, zda určitou potravinu mohou bez obav konzumovat.

Hra končí, mlékomaty začaly 'vymírat'

Čerstvé mléko přestává být v některých městech zájem, podnikatelé museli kvůli tomu zrušit první automaty. Že by se módní vlna mléka z automatu definitivně přehnala? Těžko říci, nicméně v některých částech republiky se prodeje této zdravé pochutiny neustále snižují. Například ve Vyškově se spotřeba mléka u každého ze čtyř tamních mlékomatů snížila z 550 litrů na pouhých 140 litrů denně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info