Voda a slunce zdraží chleba a rohlíky. I v Česku

Celá střední Evropa musí počítat s tím, že se v obchodech brzy objeví dražší rohlíky a chleba.

Jarní záplavy a nynější horké počasí totiž už častečně zničilo a dál ničí úrodu obílí a kukuřice. A například ceny pšenice prudce rostou.

Pšenice za poslední dva týdny zdražila na burze v Chicagu o 18 procent, je tak nejdražší za půl roku. Obdobné je to na komoditních burzách v Evropě. "Horké a suché počasí ničí úrodu. To znamená jediné: ceny čeká růst. Dna již letos určitě dosáhly," řekl deníku Financial Times Emmanuel Jayet, který zemědělské komodity sleduje ve francouzské bance Société Générale.

Spálená úroda

Prognóza německých zemědělců ukazuje, že horké počasí přinese ztráty až ve výši 30 procent, předpověď se týká celé střední Evropy, tedy i Česka. Postiženy jsou obrovské lány obilí a také kukuřice.

"Existují celé oblasti, kde horké počasí úrodu úplně spálilo," řekl šéf sdružení německých zemědělců Gerd Sonnleitner. Lepší situace přitom není ani na Ukrajině a v Rusku. Tam by sucho, nejhorší za posledních 10 let, mohlo snížit letošní produkci pšenice až o 21 procent.

Nižší úrodu potvrzují i čeští a moravští zemědělci. Agrární komora už avizovala růst cen. "Cena obilovin jde nahoru a půjde nahoru," řekl viceprezident komory Jindřich Šnejdrla.

Agrární komora zatím odhaduje, že letošní sklizeň základních obilovin bude o deset procent nižší než loňská, která činila 6,927 milionu tun a patřila k rekordním.

Do konce roku dráž

Dražšího chleba a rohlíků by se tak lidé ve střední Evropě měli dočkat do konce roku. "Současná vlna sucha vyvolává vysoké ztráty v obilninách. A pokud roste cena obilí, musí být nutně dražší chleba a rohlíky," uvedl v deníku Welt Online Amin Werner, výkonný ředitel německé konfederace pekařů.

Německé média už přitom situaci způsobenou počasím a zvyšování cen pekárenských výrobků přirovnávají k situaci před třemi roky.

To se ceny obilí rychle a překvapivě zvedly. Způsobili to spekulanti, kteří zvyšovali cenu obilí na výrobu biopaliv.

Tuzemští pekaři při tehdejší vlně zdražování mluvili o tom, že chléb by měl být za 25 korun, rohlík za dvě padesát. Ceny se nakonec opravdu zvedly, i když ne tak vysoko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info