Možné příčiny letošní exploze smetanek ve Velké Británii

Britští odborníci se zamýšlejí nad příčinami letošní eploze smetanek lékařských ve Velké Británii.

Masivní exploze smetanek lékařských (Taraxacum officinale) toto jaro je spojeno s pozdním sečením trav a omezením herbicidů, které jsou pro potlačování plevelů k dispozici. Chladná zima pomohla smetankám prosperovat a ty nyní přerostly jiné rostliny. Nadbytečné používání hnojiv podporuje kvetení plevelů. Přitom směrnice EU omezují používání pesticidů.

Podle vedoucího sektoru zahradnictví společnosti Westland Horticulture se ukazuje, že obecní úřady a lidé odpovědní za údržbu okrajů silnic během posledních několika let omezili nebo zastavili používání selektivních herbicidů a proto se smetanky rozmnožily nad normální úroveň. Navíc k tomuto pomohly tomuto šíření režimy sečení. V některých oblastech došlo k sečení až od poloviny května nebo až na jeho konci a proto smetanky prošly kvetením a nasadily semena. Navíc sekačky pomáhají rozptylovat semena, proto se množství šířených semen ještě zvýšilo.

Výzkumný pracovník na universitě v Sheffieldu zdůraznil, že smetanky jsou odolné vůči suchu díky do hloubky pronikajícímu kůlovému kořeni, přičemž chladné počasí mohlo zpomalovat růst trav, a to činí zvýšený výskyt smetanek ještě patrnější. Smetanky mají rády úrodné půdy a s tím, jak se používá více hnojiv a dusíku, bude se jejich množství dále zvyšovat. Navíc, současné panika z výskytu pesticidu aminopyralidu v hnoji může vést k tomu, že farmáři používají méně herbicidu.

Biolog z university v Readingu zabývající se plevely sdělil, že dlouhá chladná zima pozdržela růst trav a snížená výška travních porostů umožnila, aby smetanky byly více viditelné. Za druhé – krajnice silnic nebyly v druhé polovině května většinou ještě posečeny a proto nenastalo odlistění a odstranění květenství. Dodal, že smetanky mohly dobře přežívat chladno, protože skladují sacharidy jako například fruktan inulin, který působí jako prostředek proti zamrzání. Pro potlačení smetanek doporučil jeden z herbicidů typu auxinů, jako například mecoprop-p, obvykle aplikovaný v kombinaci s dicambou + MCPA nebo střídavé použití herbicidů dicamba + dichloprop + MCPA. U zemědělských travních porostů mohou být použity clopyralid nebo triclopyr.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info