Souhrn událostí uplynulého dne - 16. 7. – 18.7. 2010

Zvířata v parnu trpí jako lidé

Ptáci i dobytek vyhledávají stín. Daňci, kozy, prasata a pštrosi emu se rádi koupou. Úžeh, úpal, dehydratace či selhání organizmu hrozí v těchto dnech nejen lidem, ale také zvířatům. Některé z nich teplo snášejí dobře, jiné druhy naopak vyhledávají stín a vodní plochy. Stejně jako lidé by i zvířata měla dodržovat pitný režim a mít přístup do zastíněných míst. Neměla by se ani jakkoli přetěžovat a absolvovat vycházky na přímém sluníčku. Ohroženou skupinou je především starší věková kategorie a kardiaci jako u lidí.

Pozemkový fond loni odstátnil 50.000 ha půdy

Pozemkový fond ČR loni prodal, převedl či vydal zhruba 50.000 hektarů půdy. Vyplývá to z Výroční zprávy o činnosti fondu, kterou v pondělí projedná vláda. Ke konci roku 2009 tak zůstávalo ve správě fondu 272.809 hektarů. Pozemkový fond mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky. V době vzniku fondu připadalo do jeho správy zhruba 900.000 hektarů zemědělské půdy. Z nich měl urovnat restituční nároky lidí, kteří už z různých důvodů nemohli v restituci dostat zpět své původní pozemky.

Voda a slunce zdraží chleba a rohlíky. I v Česku

Celá střední Evropa musí počítat s tím, že se v obchodech brzy objeví dražší rohlíky a chleba. Jarní záplavy a nynější horké počasí totiž už častečně zničilo a dál ničí úrodu obílí a kukuřice. A například ceny pšenice prudce rostou. Pšenice za poslední dva týdny zdražila na burze v Chicagu o 18 procent, je tak nejdražší za půl roku. Obdobné je to na komoditních burzách v Evropě. "Horké a suché počasí ničí úrodu. To znamená jediné: ceny čeká růst. Dna již letos určitě dosáhly," řekl deníku Financial Times Emmanuel Jayet, který zemědělské komodity sleduje ve francouzské bance Société Générale.

Krávy už nešílí. Česko chce po EU zmírnit kontroly

Nemoc šílených krav z Česka mizí. Státní veterinární správa proto připravila žádost Evropské komisi, ve které požaduje zmírnění dosavadních přísných kontrol na úroveň, která postačuje ve starých zemích Evropské unie. Pokud komise vyhoví, ušetří to peníze českým zemědělcům, kteří by už na BSE nemuseli nechat testovat tolik kusů skotu jako dnes. Dosud musejí nechat vyšetřit mozek každého poraženého zvířete staršího než 30 měsíců. Do budoucna by se však tato hranice měla zvednout na 48 měsíců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info