Medu bude letos méně a v obchodech podraží

Medu bude letos méně než v předchozích letech. Musíme se tedy připravit na to, že nejspíš povyskočí jeho cena. V odhadu letošní produkce se shodují velcí i drobní chovatelé včel v Česku.

Podepsalo se na tom hlavně počasí, v květnu včely nemohly kvůli dešťům pro nektar létat, nyní včelaře trápí velká sucha. Sekretář Cechu profesionálních včelařů Petr Táborský Právu řekl, že situace se liší region od regionu, ale na některých místech včelaři dosahují jen poloviny průměrných výnosů. Pokud jde o cenu medu, někteří včelaři ji mírně směrem nahoru už upravují, více nabízejí i výkupny medu.

Na slabší produkci medu si včelaři stěžovali i loni. Velkou snůšku tehdy zhatil rychlý nástup jara a deštivé počasí v červnu a červenci. Množství vyprodukovaného medu se ale nakonec ukázalo jako průměrné, podle Vladimíra Lněničky z odborného oddělení Českého svazu včelařů se sklidilo v Česku 6079 tun. „V období deseti let bývají vždy tři roky špatné, tři průměrné, tři nadprůměrné a jeden někde mezi. Letošní rok bude nejspíš průměrem,“ řekl Lněnička Právu.

Množství produkce medu je různá region od regionu

Propad z květnových dešťů mírně vylepšilo počasí v červnu. Velcí chovatelé mívají zpravidla rezervy, nižší snůška by je neměla postihnout. Podle Táborského mohou mít ale problém včelařští farmáři, kteří musejí například splácet úvěry. Český svaz včelařů bude mít o produkci medu přehled až na podzim, kdy včelaři odevzdají vyplněné dotazníky.

„Podle informací jsou na tom s medem lépe střední a jižní Čechy, hůře například severní Morava. Nejsou to ale směrodatné informace,“ uvedl Lněnička. Podle něj to ale zatím v některých oblastech vypadá slibně s medovicovým lesním medem, který včely nosí právě v těchto dnech. „Bude ale také záležet na počasí, medovici nesmí spláchnout přívalové deště,“ uvedl. Ale nesmí být ani příliš sucho, podle Táborského v Ústeckém kraji kvůli suchu není ani snůška medovicového medu.

Velkovýrobci prodávají spotřebitelům svůj med za zhruba 120 až 160 korun, u drobných včelařů se dá sehnat za ceny kolem stokoruny. Vyšší ceny jsou ve velkých městech nebo například u hranic s Německem. „Paradoxně není v zájmu včelařů, aby spotřebitelské ceny ještě více vzrostly, včelaři by pak mohli ztratit některé zákazníky,“ řekl Táborský. Včelaři svůj med do výkupen dávají jen málo, většina z nich ho stačí prodat přímo zákazníkům.

Méně se dováží med z Číny

Podle Táborského je kvůli nedostatku o med velký zájem u obchodníků v Evropě i v Česku. Výkupní ceny se šplhají i přes 70 korun, což v minulých letech nebylo obvyklé.

Méně se dováží medu z Číny, která ho začala více prodávat na domácím trhu, kvůli nemocem poklesl i dovoz z Argentiny. Česko je jednou z mála zemí, která je v produkci medu soběstačná.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info