Souhrn událostí uplynulého dne - 19.7. 2010

Medu bude letos méně a v obchodech podraží

Medu bude letos méně než v předchozích letech. Musíme se tedy připravit na to, že nejspíš povyskočí jeho cena. V odhadu letošní produkce se shodují velcí i drobní chovatelé včel v Česku. Podepsalo se na tom hlavně počasí, v květnu včely nemohly kvůli dešťům pro nektar létat, nyní včelaře trápí velká sucha. Sekretář Cechu profesionálních včelařů Petr Táborský Právu řekl, že situace se liší region od regionu, ale na některých místech včelaři dosahují jen poloviny průměrných výnosů. Pokud jde o cenu medu, někteří včelaři ji mírně směrem nahoru už upravují, více nabízejí i výkupny medu.

Ministerstvo zemědělství podporuje zdravý životní styl

V České republice se dlouhodobě nedaří zvrátit zvyšující se míru obezity u dospělých i dětí, stejně jako neustále stoupající počet případů ischemické choroby srdeční. Jednou z možností, jak tyto negativní trendy omezit je zvýšit zájem veřejnosti o konzumaci sladkovodních ryb. Ministerstvo zemědělství v současné době uskutečňuje dlouhodobou komunikační kampaň Ryba domácí. Jedním z jejich cílů je právě seznámení veřejnosti se zdravotními benefity, které spotřeba sladkovodních ryb přináší.

Letošní počasí drtí úrodu hroznů

Mrazy, průtrže mračen a vedra. K tomu nemoci peronospora a oidium. Vinaři na jižní Moravě marně vzpomínají na horší rok pro růst vinné révy, než je ten letošní. Někteří vinaři na jižní Moravě se už letos o vinohrad starat nemusí. Nebudou mít totiž co sklízet. Mohou za to rekordní mrazy v zimě, jarní vytrvalé deště, tropická letní vedra a do toho masivní útok chorob. Situace je navíc obdobná v celém kraji. Kdo včas a správně své vinice ošetřil postřikem, část úrody pravděpodobně zachránil. I tak ale odborníci očekávají, že letošní sklizeň se sotva dotkne dlouhodobého průměru.

Na borůvkách číhá parazit - tasemnice liščí

S borůvkami, jahodami i brusinkami si mohou lidé z lesa přinést vajíčka nebezpečného parazita, tasemnice liščí. Riziko onemocnění nelze podceňovat, i když je poměrně malé. Parazit, jehož hlavním hostitelem jsou převážně lišky, totiž může při neléčení způsobit i smrt. Nemoc se projevuje například vysokými horečkami, hubnutím a velkou únavou. Odhalí ji lékaři rozborem krve pacienta. Lidé by si proto měli dávat pozor a jíst borůvky čisté, nejlépe dobře umyté.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info