Karlovarský a Plzeňský kraj: silný vítr poničil lesní porosty

O minulém víkendu se přes Českou republiku po vlně veder přehnala větrná bouře. Zatímco na většině území České republiky se její řádění obešlo bez větších škod, na pomezí mezi Karlovarským a Plzeňským krajem vichřice napáchala rozsáhlejší škody. Nejvíce byla u Lesů ČR v  Karlovarském kraji postižena Lesní správa Toužim s prozatímním odhadem škod okolo 73 tisíc m . V Plzeňském kraji pak škody na lesních porostech zaznamenaly lesní správy Přimda (30 tisíc m ) a Stříbro (30 tisíc m ).

"Jedná se o klasické letní bouřky, které se bohužel v poslední době opakují častěji. Poslední byla na konci května na Českolipsku a Rumbursku, kde dohromady poničila přibližně 70 tisíc m, a v červnu  v Jihomoravském kraji s celkovou škodou asi 30 tisíc m," říká generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora a dodává: "Místo, které bouřka postihne, bývá obvykle zpustošeno za pár minut, a nedá se tomu nijak zabránit."

Dle ředitelky Krajského ředitelství LČR Karlovy Vary Barbory Klempířové jsou na Toužimsku nejvíce postiženy revíry Podhora a Teplá. Jak sdělil ředitel Krajského ředitelství LČR v  Plzni Ivan Klik, v Plzeňském kraji byly nejvíce postiženy katastry Kříženec, Planá, a Brod nad Tichou v působnosti Lesní správy LČR Přimda. Dále pak katastry Bezdružice, Křivce a Úterý v  působnosti Lesní správy LČR Stříbro. Bouřlivé počasí vyvracelo jak listnaté, tak jehličnaté stromy.

V současnosti probíhá uvolňování lesních cest a následně bude zahájeno zpracování kalamity, které potrvá do konce roku. Zpracování poničených porostů proběhne místo původně plánovaných těžeb, takže celkový roční objem těžby nebude překročen.

V postižených lokalitách hrozí riziko pádu stromů s narušeným kořenovým systémem či nalomených kmenů a větví. Doporučujeme proto veřejnosti při návštěvě lesa pečlivě sledovat stav stromů a nebezpečným místům se vyhnout. Do polámaných ploch pak vůbec nevstupovat. Žádost o zákaz vstupu do lesů v postiženém území v současnosti Lesy ČR zvažují. O jeho případném vyhlášení budou informovat.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info