Evropská Komise stahuje návrh na nové standardy pro biovíno

Evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Dacian Ciolos stáhnul 16. 6. 2010 návrh Komise, který měl nově regulovat produkci biovína.

Produkce biovína byla navržena pod novým konceptem, jehož pravidla měla být zajištěna zvláštním předpisem, postaveným mimo stávající organickou zemědělskou produkci v EU. Stávající značení umožňovalo pouze produkci “biovína” značeného jako “víno z ekologické produkce hroznů”.

Návrh byl diskutován řadu měsíců ve Stálém výboru pro biopotraviny a na řadě dvoustranných jednání. Po všech jednáních se však stále nepodařilo naleznout kompromis, který by respektoval ekologické standardy.

Na základě výše uvedeného dnes ráno uvedl komisař Dacian Ciolos: “Je jasné, že řada nových pravidel nemá podporu ve většině členských států. Nechci kompromisy v ekologických standardech, neboť by to vyslalo špatný signál spotřebitelům na úkor kvality potravin. Naše další naděje je praxe a výzkum, na základě kterých se Komise může k návrhům navrátit v budoucnu."

Na základě nezávislé studie (projekt Orwine), předložené návrhy obsahovaly:

- Nižší limit siřičitanů v biovínech než ve vínech z konvenční produkce.

- Menší seznam povolených přídavných a pomocných látek v biovínech než vínech z konvenční produkce.

- Nepovolení 5 enologických postupů a omezení dalších 3 ostatních.

Pravidla stávající produkce “vína z ekologické produkce hroznů” se nemění a zůstávají v platnosti.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info