Není ovoce, bude méně domácí slivovice

Zatímco loni si majitelé pěstitelských pálenic mnuli ruce nad nadúrodou švestek a zájmem o vypálení slivovice, letos mají opačné starosti. Chladné jarní počasí způsobilo rekordně nízkou úrodu meruněk a nižší úrodu švestek. Oproti předchozím letům je tak zatím o vypálení slivovice či meruňkovice menší zájem než dříve. I podle odhadu Unie destilatérů se letos vypálí v pálenicích méně alkoholu než v loňském, rekordním roce.

„V tuto chvíli vůbec zvažujeme, zda pálenici otevřít. Pokud tomu tak bude, předpokládáme omezený provoz,“ uvedl Jan Vintrlík z pálenice U Zlatého hada v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Minulý rok v tuto dobu měla firma nasmlouváno pálení téměř na celé prázdniny a polovinu září. Nyní nemá nasmlouváno nic.

U meruněk předpokládá Vintrlík nejvýše pětiprocentní úrodu ve srovnání s loňským rokem. S chladným a deštivým počasím, které v době květu odrazovalo včely od opylování, souvisí i předpokládaná neúroda švestek či třešní. „Snad to zachrání broskve, které ovšem nejsou až tak moc vhodné pro pěstitelské pálení,“ dodal.

Také podle Kamila Kutiny z Palírny Radlík v Jílovém u Prahy je letos úroda meruněk kvůli počasí jedna z nejhorších za poslední roky. Méně bude i švestek a dalších peckovin, průměrně bude podle něj snad alespoň jablek. Ani kvalita ovoce ale není vysoká. „Právě špatné jarní počasí napomohlo šíření plísní a jiných chorob,“ podotkl Kutina.

Předseda Unie destilatérů Václav Šitner ale míní, že zatím je předčasné říkat, že sezona bude špatná. I když se letos vypálí méně domácí pálenky než loni, stále to bude ve srovnání s jinými předchozími lety rok alespoň průměrný.

Podle údajů unie se loni vypálilo rekordních 5,4 milionu litrů alkoholu, letos by to mohlo být podle odhadu unie 4,2 až 4,5 milionu litrů. Provozuschopných pálenic je zhruba 465, povolení bylo vydáno zhruba pro 650.

Menší zájem lidí o domácí pálenku tak Šitner nečeká. „Lidé, kteří jezdí do pálenic a jsou zvyklí na slivovici, si vždycky cestu najdou,“ míní. I když neuzrají švestky či meruňky, pěstitelé budou více vozit do palíren jablka či hrušky. Kvalita jablek podle něj navíc letos není vysoká, a i to je důvod je neuskladňovat, ale nechat projít destilačním zařízením.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info