Kvůli horku se bude letos obilí v centrálním Rusku sklízet v noci

Ruské úřady přišly s doporučeními, jak se mají zemědělské oblasti středního Ruska vypořádat s extrémními vedry. Podle CBC News letos zemi postihlo největší horko a sucho od stalinské éry.

Ruská vláda včera vyhlásila stav nouze v 19 obilnářských regionech. Důvodem jsou extrémní horka a sucho sužující centrální Rusko. Celkově počasí zničilo úrodu na 12 procentech zemědělské půdy.

Kuriozity se dočkali v oblasti vzdálené 380 kilometrů jižně od Moskvy. Ve snaze zabránit poškození strojů doporučily úřady v Orelské oblasti sklízet obilí pouze v noci. Místní rolníci už sklidili 21 procent ploch a dosavadní výnos obilovin z jednoho hektaru činí jen 2,9 tuny. To je méně než polovina evropských výnosů, vypočítává agentura Bloomberg.

Čuvašská republika, ležící nedaleko města Orel, se připravuje na nejhorší. Zemědělci se obávají, že sklizeň dosáhne nanejvýše 35 procent loňské úrovně. "Jsme nuceni prodávat býky a plánujeme i vybíjení krav, které nedávají dost mléka, abychom ušetřili co nejvíce pícnin", stěžoval si serveru RT místní zemědělec.

Ministryně zemědělství Jelena Skryniková očekává letos sklizeň 85 milionů tun obilí proti loňským 97 milionům tun. Jedním dechem ovšem slibuje, že Rusko udrží vývoz na stejné úrovni jako loni.

Extrémní vedro ohrožuje také chovy jeseterů a pstruhů. Na jedné rybí farmě u Volhy uhynulo podle CBC News 12 tun ryb, hlavně starších, špatně snášejících horko. Farma tak přišla o nejlepší kusy.

Premiér Putin slíbil zemědělcům podporu a varoval před zneužitím situace ke krádežím či rabování, které budou tvrdě trestány.

Výhled špatné sklizně táhne již nyní ceny obilovin nahoru až o 100 rublů (zhruba 64,50 koruny) za tunu týdně, píše ruský list Izvestija.

Odteď už jen v noci

Motory zastaralých kombajnů a dalších zemědělských strojů špatně snášejí horko a přehřívají se.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info