Zetor vyskočil z půlmiliardové ztráty do zisku 76 milionů

Skupina Zetor Group dosáhla v prvním pololetí letošního roku konsolidovaného zisku před zdaněním 76 milionů korun. Loni za stejné období byla v půlmiliardové ztrátě. Výrobce traktorů své hospodářské výsledky uveřejnil dnes v tiskové zprávě.

Celkové tržby v prvním pololetí roku 2010 vzrostly oproti stejnému období v roce 2009 o více než 11 procent. Celkové hospodářské výsledky za rok 2009 firma dosud nezveřejnila. Skupina přičítá pozitivní výsledky úpravě výroby i prodejní strategie, k níž přistoupila kvůli nepříznivému vývoji vloni, uvedl výkonný ředitel Zetor Tractors Ľubomír Galvánek.

Nejprodávanějšími traktory značky Zetor jsou modely Proxima. Firma o ně registruje největší zájem v nejbližším regionu, tedy v Česku, Polsku a na Slovensku. Podle Galvánka značka Zetor dosáhla také významného úspěchu v dodávkách komponentů pro brazilský trh, kdy pro letošní rok je podepsán kontrakt na historicky nejvyšší objem dodávek.

V návaznosti na restrukturalizační opatření rozhodlo vedení skupiny Zetor Group o fúzi společností Zetor Tractors, Zetor Trade a Zetor P.D.C. do nástupnické společnosti Zetor Tractors. Předpokládaným termínem zapsání fúze do obchodního rejstříku je přelom září a října 2010, rozhodným datem bude první leden 2010. Jediným majitelem nástupnické firmy zůstane slovenský HTC holding.

Skupina Zetor byla podle dostupných informací ve ztrátě v uplynulých dvou letech. Výsledky za rok 2009 dosud nezveřejnila, předloni byla ve ztrátě 32 milionů korun, zatímco o rok dříve dosáhla zisku 240 milionů korun. Zetor loni vyrobil 3756 traktorů, prodal jich 4112. Plán z ledna počítal letos s výrobou 3600 traktorů a prodejem 3986 strojů. Ještě předloni Zetor vyrobil přes 6500 strojů. Podnik výrazně pocítil vliv krize. O práci přišlo podle dostupných informací přes 300 lidí, tedy téměř třetina. Důvodem propouštění byla krize i restrukturalizace skupiny. Kvůli krizi také firma odložila plány na sériovou výrobu svého nejsilnější modelu Maxterra.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info