Každé prase vyšetříme

O účinnosti našeho státního veterinárního dozoru svědčí, že se do tržní sítě nepropustí nic závadného. Na jatkách veterinární inspektoři samozřejmě prověřují jatečná zvířata česká, moravská či slezská, ale i jatečná zvířata ze zemí EU. Ta musí být doprovázena příslušnými veterinárními dokumenty, které jsou taktéž kontrolovány.

O pečlivosti našeho dozoru svědčí následující údaje: Za uplynulých 12 měsíců (od července 2009 do července 2010) bylo vyšetřeno 156 prasat s podezřením na tuberkulózu, která byla dovezena na jatky v ČR ze zemí EU. Z toho bylo 107 zvířat pozitivních na Mykobakteria (105 Mycobacterium avium subsp. hominisuis a 2x Mycobacterium avium subsp. avium) - 78 prasat pocházelo z Francie, 29 z Německa. Zabaveno a zlikvidováno tedy bylo: 20 hlav, 131 střev a žaludků, a 8 celých prasat.

Pokud se TBC prokáže jen v jedné mízní uzlině nebo jednom orgánu, zabaví se pouze příslušná část těla, pokud se TBC prokáže na více místech těla, zabaví se celé tělo.

Mycobacterium avium je sice přenosné na člověka, nicméně se nejedná o lidskou tuberkulózu (tj. Mycobacterium tuberculosis). Z uvedených skutečností lze vyvodit, že to je dobrá zpráva pro zákazníky. Jsou chráněni veterinárním dozorem, který při vyšetření na jatkách prověří každé jatečné zvíře.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info