Souhrn událostí uplynulého dne - 21.7. 2010

Úroda okurek na Znojemsku bude horší než v minulých letech

Úroda okurek na Znojemsku bude horší než v minulých letech. Negativní dopad na kvalitu sklizně má především počasí. Na jaře rostliny vyplavily přívaly vod, poté přišlo sucho, které mají okurky naopak rády, a naposledy poničilo úrodu v některých obcích Znojemska v červenci krupobití. "Prvním problémem byla zima a deště v dubnu. Na některých místech se proto selo i dvakrát, takže okurky zrají nestejnoměrně," uvedl předseda družstva Znojemská okurka Zbyšek Dřevojan. Situace s okurkami na Znojemsku je podle něj dost špatná a větší farmáři tak sklidí i o 50 či 60 procent méně než v loňském roce.

Nové nastavení Společné zemědělské politiky má být férovější a zohledňovat lokální potřeby

Jak udělat Společnou zemědělskou politiku po roce 2013 spravedlivější a schopnou plnit všechny společenské funkce? Na tohle téma se sešlo v internetové diskuzi přes pět tisíc příspěvků, dvoudenní konference v Bruselu je shrnula a dala všem zainteresovaným materiál k přemýšlení na prázdniny a Evropské komisi podklady ke sdělení, které má vydat na podzim. Ministr Fuksa chce bojovat za spravedlivé podmínky pro české zemědělce, ať už finanční nebo právně administrativní.

Automaty na mléko v ČR

Konzumenti nerespektují vždy pokyny, jak s mlékem zacházet. Nutriční benefit potravin se čím dál více stává jedním z hlavních kritérií, které spotřebitel upřednostňuje při výběru a koupi potravin. I snad právě proto zažily automaty na mléko velký rozmach v evropském měřítku, který je od roku 2009 patrný také v ČR. Vědci z Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno realizují výzkum, ve kterém se zaměřili nejen na sledování parametrů mléka z automatů, ale také na chování jeho konzumentů.

Lesy ČR vyhlásí po dohodě s ministerstvem nový tendr

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má připravenou zadávací dokumentaci k obřímu tendru na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2011. Po projednání s novým vedením ministerstva zemědělství by měl podnik podle mluvčího LČR Zbyňka Boublíka soutěž vyhlásit. Původní tendr, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, LČR zrušily v polovině května. LČR patří polovina lesů v zemi.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info