Jihočeské výrobky mají značku Regionální potravina

Jižní Čechy se mohou chlubit svými šesti výrobky, které získaly značku Regionální potravina.

Prvních šest výrobků ve čtvrtek získalo značku Regionální potravina Jihočeského kraje. Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných specialit regionálního původu. Udělovala se poprvé právě na jihu Čech, následovat budou další kraje, řekla při slavnostním udělování nového ocenění ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová.

Sýr, chléb, paštika i uzený kapr

Svou kvalitou porotce přesvědčili sýr Zlatá niva z Madety, Boubín žitno-pšeničný chléb Vladimíra Caise, Mauzů myslivecká paštika firmy Mauz – výroba, Lhenická ovocná šťáva jablko-jahoda Karla Gregory, červené kysané zelí Zemědělského podniku Malše a uzený kapr Blatenské ryby. Přihlásilo se 154 specialit od 45 výrobců, vítěz má právo užívat značku čtyři roky.

Výrobce čekají zlepšení odbytu

Václav Špeta ze společnosti Blatenská ryba očekává, že by ocenění mohlo pomoci odbytu jejich výrobků. „Chceme tímto zvýšit náš odbyt, a to nejenom kapra, ale všeobecně sladkovodních ryb,“ řekl novinářům. Největším problémem rybářů v Čechách je podle něj nízká spotřeba sladkovodních ryb.

S odbytem ovocných šťáv nemá problém výrobce Karel Gregora. „Prodává se to samo a prodává se to dobře. Momentálně nestačíme vyrábět,“ řekl ČTK. Šťávy konzervují jen pasterizací, tedy zahřátím na 76 stupňů Celsia a bez přístupu vzduchu je zabalí. Ročně vyrobí kolem 500.000 litrů.

Porotu zaujala i paštika ze zvěřiny hlubocké výrobny Mauz. „Děláme několik druhů paštik a vývojem jsme dospěli k této paštice. Mysleli jsme si, že tu chybí výrobek, který obsahuje maso ze zvěřiny,“ uvedl jednatel společnosti Karel Karda. Očekává, že by se zvýšený zájem o výrobek mohl projevit na podzim. Do té doby má trvat propagační kampaň oceněných potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info