Energetická účinnost a hospodárné využití vody v pivovarském průmyslu
23.07.2010 | ÚZPI
Statistické vyhodnocení snížení spotřeb energií a vody v pivovarech po celém světě v období let 2000-2008.
Celkem 143 pivovarů z 42 zemí se v roce 2008 zúčastnilo srovnávání spotřeby energií (pohonné hmoty, teplo, elektrická energie) a vody ve svých provozech. Sledovala se objemová množství vstupů a výstupů celého procesu, podmínky při vaření piva a jeho balení (do vratných a nevratných lahví, plechovek, tanků a sudů). To vše ovlivňuje jak energetickou náročnost, tak i spotřebu vody a náklady na její čištění.
Systém porovnávání je reprezentativní pro pivovarský průmysl po celém světě u jednotlivých účastníků sledování v různých světadílech. Zároveň je dostupný z hlediska distribuce vyrobeného piva v různých sledovaných světových pivovarech.
Příklad nejlepšího zlepšení absolutní spotřeby energie o 9 procent byl zjištěn v období mezi léty 1999-2003 a o 11 procent mezi léty 2003-2007. V časovém intervalu osmi let (1999-2007) se hodnota decilu účinnosti energií v pivovarském průmyslu zvýšila o 19 procent.
Nejlepším výsledkem při sledování absolutní spotřeby vody je 3,6 hl/hl vyrobeného piva.
BRAUWELT INTERNATIONAL, 2010, 28, č. 3, s. 74-77
Energy and water efficiency in the brewing industry 2000 to 2008
Další články v kategorii
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 15.12. 2025 (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)

Tweet



