Energetická účinnost a hospodárné využití vody v pivovarském průmyslu

Statistické vyhodnocení snížení spotřeb energií a vody v pivovarech po celém světě v období let 2000-2008.

Celkem 143 pivovarů z 42 zemí se v roce 2008 zúčastnilo srovnávání spotřeby energií (pohonné hmoty, teplo, elektrická energie) a vody ve svých provozech. Sledovala se objemová množství vstupů a výstupů celého procesu, podmínky při vaření piva a jeho balení (do vratných a nevratných lahví, plechovek, tanků a sudů). To vše ovlivňuje jak energetickou náročnost, tak i spotřebu vody a náklady na její čištění.

Systém porovnávání je reprezentativní pro pivovarský průmysl po celém světě u jednotlivých účastníků sledování v různých světadílech. Zároveň je dostupný z hlediska distribuce vyrobeného piva v různých sledovaných světových pivovarech.

Příklad nejlepšího zlepšení absolutní spotřeby energie o 9 procent byl zjištěn v období mezi léty 1999-2003 a o 11 procent mezi léty 2003-2007. V časovém intervalu osmi let (1999-2007) se hodnota decilu účinnosti energií v pivovarském průmyslu zvýšila o 19 procent.

Nejlepším výsledkem při sledování absolutní spotřeby vody je 3,6 hl/hl vyrobeného piva.

BRAUWELT INTERNATIONAL, 2010, 28, č. 3, s. 74-77

Energy and water efficiency in the brewing industry 2000 to 2008

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info